Ett snabbt upphämtande på många plan

Dela inlägget

Gårdagens kvartsfinalmatch bidrog till livliga diskussioner kring domarinsats och respekt på isen. Två av den här säsongens allra största samtalsämnen utan konkurrens. Men är det så vi vill ha det? Självklart inte. I slutspel så förekommer det mycket känslor både på och utanför is där det munhuggs och diskuteras flitigt om vad som är rätt och fel. Kollar vi på gårdagen och ska analysera framtiden så låter min analys som följande…

Färjestad hängde inte med alls under större delar av matchen, man hade 0-2 ändå efter 20 spelade minuter och var effektiv när de fick sina chanser efter två väldigt fina mål från inhoppande Grundel som ersatte Frögren och Sjögren som lurade upp HV-backen på läktaren vid sitt 0-2 mål när han lade in pucken mellan benen på Andersson, något som gjorde så att HV valde att byta målvakt i den andra perioden och Larsson fick komma in istället. Min första känsla redan här var att Jönköpingslaget skulle få mental kraft från detta och att Dahlén ville visa att något måste göras, och HV tog chansen och kunde reducera och sedan kvittera matchen i den andra perioden.
Den tredje perioden bestod av en stor nervositet från tittarna och undertecknad och när Ledin kunde trycka in 3-2 pucken så syntes det också tydligt att Nihlstorp hade stora problem att röra sig i målet efter att HV-spelarna varit på ”Torpet” under hela matchen, vilket fortsatte när Fasth kom in mot Nihlstorp under en avvaktande offside och hamnade ovanpå FBK-måvakten som blev det sista vi fick se av ”Torpet” i den här matchen då han fick nacksmärtor utöver vad vi tyckes se vad som var en ljumskskada från ett tidigare skede. Detta är självklart inget laget väljer att berätta om så är fallet.

I den här perioden fick vi även se en tabbe från domarhåll när Mattias Sjögren kvitterade matchen med sitt andra mål när han inte hade hjälmen fastspänd och det blev ett stort liv om detta så klart. Men målet godkändes efter flera situationer innan målet från både FBK- och HV-håll.
Dock så fick HV71 tillbaka genom Joensuu’s mål på övertid när han 17 minuter in avgjorde och reducerade matchserien till 1-2 som får ses som rättvist sett till spelövertaget de hade.

Joensuu är utan tvekan Jönköpingslagets viktigaste spelare och kan FBK få honom ut balans har Färjestad stor chans att ta hem den här kvartsfinalserien. En spelare som inte gjorde en snygg sak vid hans första mål när han åker fram och hånar Marcus Paulsson. Och det finns flera saker som ingen direkt pratar om efter matchen, utan det pratas om hur orättvis och felaktig FBK:s kvittering var.
Men vad säger vi om Welch cross-checking i ansiktet på Per Åslund när han ligger på isen? Vad säger vi om de två bentacklingarna HV gjorde i matchen? Och de nämnda pååkningarna på Nihlstorp som det har pratats om.

Angående Sevc knuff mot en HV-spelare vet jag inte vad man ska säga då sådant är svårbedömt då han inte kommer in med fart i situationen utan det är en knuff, eller tackling beroende på hur och vem som ser på det, men nog skulle det varit en utvisning tycker jag. Hur ser alla på situationen mot Wallin när han trycks in i sargen? Ska det vara något? Jag vet inte, och jag orkar inte heller fundera på det. Och Sevc ”skallning” mot Ledin i en tidigare match när Ledin åker med full kraft mot isen sedan Sevc har sitt huvud framför Ledins huvud. Finns det bättre bilder på det för att ge en rättvis bedömning? Tycker Ledin spelar över rätt kraftigt i alla fall.

”Torpet” kommer inte att spela i alla fall på lördagen efter pååkningarna, det kan vi nog räkna med. Men en spelare som är med i spel igen är sheriffen Jonas Frögren enligt lokaltidningarna Värmlands Folkblad och Nya Wermlands Tidningen. Ett välkomnat besked och en spelare vi vill se ta hand om Ledin och Joensuu inför fullsatta läktare i Löfbergs Lila Arena.
Kommer vi behöva se ett snabbt återhämtande från Färjestad i kvart 4? Jag tror man behöver ta vara på känslorna från allt som jag har nämnt i det här blogginlägget och visa upp sitt starka hemmaspel och visa allvar efter hur illa laget var ute i den föregående matchen, och vända det till något positivt. För den välkända tändvätskan bör man ha gott om inför den fjärde matchen när Frögren och laget är tillbaka inför fulla läktare. Detta är en match Färjestad ”måste” vinna i ett snabbt upphämtande.

Jag är taggad, fansen är redo, FBK är redo. Och inte minst, Frögren och Sanny vill visa sig från den bästa sidan. Får vi se Meyer i spel? Det skulle vara högst intressant, och som sagt det som är värt att nämna gång på gång – detta är en match FBK inte ska ha svårt att ladda om till. Färjestads forward måste sätta hård press på HV:s backar som man gjort tidigare matcher, och Frögren och Sanny måste fortsätta vara en nagel i ögat på HV:s forward och gå på Joensuu och Ledin likt övriga lagets fysiskt starka spelare, för tacklingsstatistiken 29-9 senast är förödmjukande. Detta måste FBK ta tag i, men det är något jag inte tvivlar på att de gör när serien nu vänder tillbaka till Karlstad igen inför troligen 8 647 personer på läktaren.

Dela inlägget
  • Mårten

    ”529 – SKALLNING – Head-butting
    En spelare som försöker skalla eller avsiktligt skallar en motståndare ska ådömas:
    – Match penalty (MP)”