Sportsliga förutsättningar och matchbollar

Dela inlägget

Det var en stark seger från Färjestad som kunde vinna sin andra match i Jönköping i den här kvartsfinalserien. Ställningen är nu 3-2 i matcher till FBK när de har matchboll i Karlstad på onsdagen. Och som man säger flera gånger så är en ledning inget man som lag får tänka på utan måste alltid fortsätta och får inte ta ut något i förskott när de nu har två matcher på sig att gå vidare till semifinal.
Matchen igår var inte lika grinig som de tidigare matcherna runt mål och ute på isen, istället fick vi se det som har blivit det stora samtalsämnet, Jesse Joensuu’s cross-checking i ansiktet på Sanny Lindström som enligt rapporter ska ha tappat någon/några tänder sedan han blev cross-checkad i ansiktet efter slutsignalen efter den andra perioden. Detta skulle visa sig vara förödande för HV71 som då fick 5 min och matchstraff på Joensuu, något som blev ca 4,5 minut i PP för FBK där Karlstadlaget kunde ta vara på ett numerärt överläge för en gångs skull när Hyvönen kunde smälla in 3-2 innan det senare blev både 4-2 och 5-2 till FBK, som vände 0-2 till 5-2 innan HV kunde reducera i slutet till 5-3.

Ska vi analysera Joensuu’s tackling så är det ju inga tvivel om att det borde ha blivit avstängning, men domarna tycker inte det vilket gör att DN inte kommer ta upp det heller då FBK inte väljer att inte anmäla heller. Detta kan ju ses som ett märkligt beslut från både FBK- och domarhåll för många, men jag tror det handlar om att Färjestad helt enkelt inte vill lägga energi på detta utan gå vidare och göra en ny bra match i LLA där laget nu alltså har matchboll.
Känslan man får är också att Färjestad vill ha bästa möjliga sportsliga förutsättningar och möta ett HV som inte saknar sin största stjärna i slutspelet. Vilket man kan förstå om vi kollar på uttalanden från klubben som säger att Elitserielagen har ett överenskommande att man inte ska anmäla varandra, men det är som det är nu och det ska bli kul med en ny match där förhoppningen är att FBK kan avgöra på hemmaplan och slippa en ny bortamatch. Men för det krävs det jobb i 60 minuter och att man inte drar på sig en massa onödiga utvisningar.

I nuläget så är det Åslund och Sanny som är osäker till spel då Per Åslund blev sjuk strax inför den förra matchen och i skrivande stund inte är säker om han är tillbaka. Sanny som inte kom tillbaka efter smällen senast är också osäker på spel, men där ska Sanny har uttalat sig om att det inte längre är någon fara trots att tänder satt fast i tandskyddet efter cross-checkingen och mycket talar för att han medverkar kommande match.
Han sa så här till farjestadbk.se på dagens presskonferens.
Jag har varit uppe hos doktorn idag. Jag hade lite symptom till det igår som det är bra att vara försiktig med. Så vi tog det säkra före det osäkra igår. Men idag har jag ingen huvudvärk, så det känns jättebra.

Det är så klart väldigt välkomnat om Sanny är tillbaka, och kollar vi på Åslunds plats så fylldes den väldigt bra av Hyvönen sist och kan mycket väl få stanna kvar på den positionen i kvart 6 tycker jag om inte Åslund är redo för spel.

I övrigt så spelas det en kvartsfinal idag, den sjätte mellan Modo och Skellefteå där bortalaget har 3-2 i matcher och har alltså matchboll, frågan är om Modo kan vinna en till match efter att ha varit illa ute när de likt HV låg under med 0-2 i matcher. Men det ska bli en intressant match att se, känslan är att Övikslaget kommer pressa fram en sjunde avgörande i Skellefteå på torsdag. Jag får även passa på att gratulera AIK till semifinalplatsen, att de skulle vinna med 4-1 i matcher hade jag och troligen inte många andra trott. Men det är bara att lyfta på hatten som även den här säsongen lyckades slå ut seriesegraren i en kvartsfinal! Även Frölunda vann sin bortamatch som Färjestad gjorde igår, vilket gör att de har chans att kvittera matchserien hemma i Scandinavium imorgon, vilket jag tror de gör då jag tidigare sagt att jag tror de kan ta sig vidare, även om det är en lång väg kvar för göteborgarna.

Dela inlägget