Nedsläpp: FBK-Luleå
Ett dygn kvar till nedsläpp i den första semifinalen mellan dessa två lag, en säsong som gått i Färjestads tecken som vunnit 4 av 5 matcher mot Norrbottningarna. Jag tänkte här blicka tillbaka på säsongen mellan Färjestad och Luleå och hur utgången blir, som jag tror alltså!
Färjestad inledde säsongens möten med en seger på hemmaplan med det målsnåla resultatet 1-0. En match där PP-kungen Magnus Nygren gjorde lagets enda mål i just powerplay 13:45 minuter in i den tredje perioden, en match jag själv i princip sovde igenom då det var dötrist att följa den. Ingen action, ingen intensitet eller snyggt spel, en tråkig match helt enkelt.
Men även om det visade sig att “Nyggas” 1-0 i den tredje perioden skulle bli det enda målet så blev det ändå en seger inför 5332 personer på läktaren i LLA.
Just det här med hemmaplan var något som skulle visa sig vara ett vinnande recept ända fram till sista mötet mellan lagen, men det är att gå händelserna i förväg. Det andra mötet spelades uppe i Luleå där vi bjöds på betydligt fler mål men där då LHF drog det längsta strået med segersiffran 4-2. Luleå rivstartade genom att göra 1-0 redan efter 01:22 och sedan utöka till 2-0 efter 04:54 när Luleå fått ett läge i spel 5 mot 3 där Chris Lee och Ole-Kristian Tollefsen satt utvisade, och inte blev det bättre när de utökar till 3-0 04:13 in i den andra perioden. Lite hopp tändes dock när Marius Holtet reducerade 19:44 in i mittenperioden och Marcus Paulsson skickade in 3-2-reduceringen efter 8:35 i den tredje perioden. Dock så kom FBK aldrig närmare utan Jan Sandström fixade slutresultatet 4-2 i den tomma målburen.
Dock så blev det där Luleås enda seger över Färjestad under säsongen då FBK vann de tre efterföljande matcherna med 4-0, 2-1 och sedan 3-4 efter straffläggning på bortaplan i den avslutande matchen den 2 mars.
Totalt har Färjestad som sagt 3 raka segrar mot Luleå men har också vunnit sina 4 senaste hemmamatcher – och hela 8 raka hemmasegrar mot Luleå inför fredagens match i Karlstad.
Poängmässigt så har Rickard Wallin gjort poäng i fyra raka matcher i FBK, samtidigt som Niklas Olausson i Luleå gjort likaså.
Sett över de 5 senaste matcherna så har FBK vunnit 4 matcher och gjort 16 mål medan de släppt in 11 mål. Luleå har 3 segrar och 14 gjorda mål samt 10 insläppta.
Poängbäst i slutspelet i Färjestad är Chris Lee med sina 8 poäng fördelat på 5 mål och 3 assist, i Luleå hittar vi nämnda Niklas Olausson med 1 mål och 7 assist (8 poäng). Alexander Salák vaktade målet för Färjestad samtliga 5 matcher mot Modo i kvartsfinalserien där han noterades för 92,81%, 2,20 insläppta mål per match (snitt) och med 11 insläppta mål utöver en hållen nolla. I Luleå är det Johan Gustafsson som fått förtroendet samtliga 6 starter mot Frölunda och hans siffror ser ut som följade; 92,55%, 2,00 insläppta mål per match (snitt) och 12 insläppta mål.
Anton Hedman är den som tacklas mest i Luleå det här slutspelet då han noterats för 13 tacklingar i kvartsfinalen, och då ska det nämnas att han endast spelade 3 matcher också vilket ger han ett snitt på 4,33 tacklingar per match, jämför detta med Färjestads bästa tacklare som är Marius Holtet med sina 7 tacklingar med ett snitt på 1,40 tacklingar per match. Det ska också nämnas att ingen av dessa spelare blivit utvisad för någon tackling vilket får ses som imponerande ändå, främst av en spelare som Hedman som tacklar i den mängd han gör.
Chris Lee är Färjestads bästa vapen tillsammans med rutinerade lagkaptenen Rickard Wallin. I Luleå får det bli Niklas Olausson och Anton Hedman, kan FBK stoppa Hedmans spelstil och inta ta ut frustrationen på fel saker, som att ta onödiga utvisningar?
Vi kan också titta närmare på poängfördelningen hos samtliga poänggörare i de båda lagen när de mött varandra under säsongen:
Färjestad:
Magnus Nygren 2 mål 3 assist
Marcus Paulsson 3 mål 1 assist
Chris Lee 1 mål 2 assist
Patrik Lundh 1 mål 2 assist
Rickard Wallin 0 mål 3 assist
Marius Holtet 2 mål 0 assist
Per Åslund 1 mål 1 assist
Max Görtz 1 mål 1 assist
Anders Bastiansen 0 mål 2 assist
Joakim Hillding 1 mål 0 assist
Calle Andersson 1 mål 0 assist
Anton Grundel 0 mål 1 assist
Christian Berglund 0 mål 1 assist
Linus Fröberg 0 mål 1 assist
Ville Lajunen 0 mål 1 assist
David Rundqvist 0 mål 1 assist
Martin Röymark 0 mål 1 assist
Luleå:
Niklas Olausson 2 mål 2 assist
Jan Sandström 2 mål 0 assist
Robin Jacobsson 1 mål 1 assist
Pavel Skrbek 1 mål 1 assist
Karl Fabricius 0 mål 2 assist
Linus Klasen 0 mål 2 assist
Toni Koivisto 1 mål 0 assist
Linus Persson 1 mål 0 assist
Anton Hedman 0 mål 1 assist
Chris Abbott 0 mål 1 assist
Kim Hirschovits 0 mål 1 assist
Niklas Fogström 0 mål 1 assist
Jens Jakobs 0 mål 1 assist
Johan Fransson 0 mål 1 assist
Joonas Vihko 0 mål 1 assist
Peter Cehlarik 0 mål 1 assist
———————————–
I boxplay hittar vi FBK på en 4:e plats med 81,82% (22 BP / 4 insläppta mål), Luleå är 6:a med 73,68% (19 BP / 5 insläppta mål).
I powerplay är FBK också 4:a med 22,22% (18 PP / 4 mål) medan Luleå är 6:a även i denna statistik på 16,67% (24 PP / 4 mål).
Luleå har varit bäst i slutspelet av de 8 lagen i den första perioden, medan FBK är 5:a här. I period 2 är FBK 2:a, medan Luleå är 4:a. Och i den tredje perioden så är Luleå också bäst likt i den första perioden, FBK är 4:a. Detta visar hur viktigt det är för Färjestad att göra en bra start på matcherna och hålla det matchen ut, att kunna spela 60 minuter.
Publiksnittet för FBK hemma mot LHF under säsongen: 5337
Publiksnittet för LHF hemma mot FBK under säsongen: 5201
Färjestad gick vidare med 4-1 i matcher mot Modo, medan Luleå gick vidare mot Frölunda med 4-2 i matcher. Här har vi de statistiska förutsättningarna inför semifinalen mellan tabelltvåan Färjestad, och trean Luleå. Kan Färjestad fortsätta på inslagen väg och vinna med 4-1 i matcher likt under säsongen? Jag skulle inte tro det. Det här förvånar mig inte om det går till 7 matcher, där jag tror FBK vinner serien med 4-3 i matcher. Skellefteå-Linköping? 4-2 i matcher.