Ilja Bryzgalov: Jag kom hit för att hitta tillbaka till mitt spel
Han är lindrigt sagt omskriven, den ryske målvakten Ilja Bryzgalov. Och mediaintresset tog smått hysteriska proportioner när han på måndagen kom till Karlstad och Färjestad för att under veckan träna med klubben och Granqvist.
Till och med FBK-spelarna kommenterade förvånat mediauppbådet när de strax efter halv två äntrade isen i Löfbergs Lila Arena, och Leif Carlsson skojade med fotograferna som trängdes invid båset och frågade om det var honom de var där för att fotografera. Det var de förvisso inte.
Vem är han då, denne Bryzgalov, och varför är intresset så stort att pressrummet strax innan presskonferensen är lika packat som om FBK vore mitt uppe i ännu en finalserie?
Svaret: En av världens bästa målvakter med kontroversiella uttalanden i media och en färsk brytning med Philadelphia Flyers bakom sig. Det kan väl inte ha undgått någon hockeyintresserad att Flyers tidigare i somras betalde motsvarande smått ofattbara 150 miljoner svenska kronor då de valde att köpa ut ryssen från de resterande sju åren på hans kontrakt. Bryzgalov hade en tuff tid bakom sig i Flyers, och organisationen officiella förklaring är att man valde att lösa ut honom för att skapa mer löneutrymme för spelköp.
33-åringen har varit med i toppskiktet under en lång tid, och har flera fina skalper: Bästa målvakt och en silvermedalj i JVM 99/00, en Stanley Cup-titel med Anaheim 06/07 och VM-guld med Ryssland 08/09. Alla som sett HBO:s fenomenala dokumentär “24/7 Road to the Winter Classic”, årgång 2012, kunde också se att han har en filosofisk sida som media inte har varit sena att dra växlar av. Myterna och ryktena kring vad Ilja Bryzgalov ska ha sagt och gjort är många, och kanske är det också något som legat honom i fatet under de senare åren av hans karriär.
_ _ _
Hur kommer det sig då att en världsstjärna som Bryzgalov sitter i en Färjestadtröja i Löfbergs Lila Arenas inre denna soliga första måndag i augusti månad? Han ser lite förvånad ut över den stora mediauppslutningen, men är förbluffande genomtänkt och ärlig i sina svar:
”Huvudskälet till att jag är här är att jag vill hitta tillbaka till mitt spel, och min agent rekommenderade Erik som en av de ledande specialisterna i Europa. En annan sak är att jag har spelat i tolv år i Nordamerika, och den transatlantiska och den europeiska målvaktsstilen är lite olika, och jag letar alltid efter något nytt.”
Han utvecklar:
”Historien började för några månader sedan. Jag insåg att jag hade problem med mitt spel och pratade med min agent, Ritch Winter, eftersom jag tyckte att det gick åt fel håll. Vi började leta efter lösningar för att förbättra mitt spel och någonstans på vägen dök Eriks namn upp. Min agent rekommenderade att jag tog kontakt och arbetade med Erik, och vi försökte få till ett möte redan under VM, men tyvärr hann vi inte det. Men vi har redan hunnit prata en del via telefon och börjat titta på en del av mina problem och vilka skillnader det finns mellan mitt spel i Phoenix och i Flyers.”
Erik Granqvist är också han mycket inspirerad av mötet:
”Det känns fantastiskt! Jag har älskat sättet han spelar på ända sedan han kom med i ryska landslaget, och även om jag inte kände honom personligen då har jag alltid gillat honom som person. Redan när vi talades vid första gången via Skype kände jag att vi klickade, så för mig är det oerhört inspirerande att få ha den här veckan tillsammans. Kul också at Färjestad är positiva, så att vi kan träna tillsammans med laget här i Karlstad och inte måste hitta en annan plats.
För Bryzgalov är det första gången han befinner sig i Karlstad, men han har varit i Sverige tidigare.
”Ja, östkusten främst – Umeå, Skellefteå, Sundsvall och Stockholm. Och så har jag varit i Göteborg. Men det var en riktigt fin resa från flygplatsen till Karlstad igår, fin, öde väg och så grönt och soligt. Dessutom mycket trevliga samtal med Erik, även om annat än hockey. Det känns verkligen jättebra att vara här, och jag vill verkligen tacka Färjestads ledning och spelarna för att de lät mig få komma hit till er fina stad.”
Första träningspasset av sju planerade är alltså just avklarat, och Bryzgalov bär sina gamla Flyersträningsbyxor (”Property of Flyers”) och Max Görtz sweatshirt. Så här svarar han om sitt intryck av den första träningen:
”Det gick fort därute”, ler han och konstaterar att det var hans första, riktiga pass för säsongen. ”Erik och jag arbetade med de där skillnaderna som vi pratat om. Dagens uppdrag var att jobba med hur jag står, och jag tror att vi lyckades!”
”Ja, det såg riktigt bra ut”, berömmer Granqvist, och fyller i: ”Han lär verkligen snabbt. Vi tittade på lite klipp i bilen igår där jag tittat på ungefär hundra matcher och jämfört Phoenix och med Philadelphia-säsongen. Det finns lite skillnader när det gäller tekniken, och de ska vi fokusera på och arbeta med under hela veckan. Men för att vara den allra första träningen såg det riktigt bra ut, bättre än jag någonsin hade kunnat hoppas på, och jag ser att det handlar om några små förändringar som kommer att göra stor skillnad. Så jag är mycket nöjd med första träningen!”
Granqvist fortsätter:
”Ilja har potential att nå den yttersta toppen av NHL. Av det jag sett idag av de förmågor han naturligt bär med sig, som till exempel hans smidighet och hans blick för spelet är jag övertygad om att han snart är där.
Exakt vilka detaljer som man kommer att slipa på vill de inte avslöja.
”Det handlar om små saker egentligen, detaljer, som ska justeras tillbaka så som de såg ut tidigare. Det är som små pusselbitar som kan vara svåra att upptäcka själv, men när man får någon som kan visa dig exakt vad det är och vad du behöver göra blir det enklare att hitta de där detaljerna istället för att man ska hålla på och göra stora, radikala förändringar som egentligen inte behövs.”
Salák är en av dem som rekommenderat Granqvist och hans tjänster, och förutom svenskens goda hockeykunskaper lyfter Bryzgalov fram ”Granas” kommunikationsförmåga: ”Han är en duktig kommunikatör. Ibland är folk duktiga på det praktiska, men usla på att förmedla kunskaperna.”
Bryzgalov gör ingen hemlighet av att han hoppas att det nystartade samarbetet ska fortsätta:
”Det hoppas jag verkligen att det gör, jag ser redan fram emot det. Men det hänger ju inte bara på mig, Erik måste vilja det också!”
Erik Granqvist:
”Det är klart att vi har pratat om det. Än så länge är jag tacksam över och fokuserar på att vi fick till det här tillfället, men självklart kommer vi att hålla kontakten.”
I Aftonbladet kunde vi i morse läsa om den intellektuelle ryssens senaste läsprojekt, ”Den gudomliga komedin” av Dante Alighieri. Inte så konstigt att det kommer frågor och anspelningar på detta – vi pratar trots allt om en bok som trycktes för första gången på 1500-talet och vars berättelse om en vandring rakt ned genom helvetets alla kretsar fortfarande än idag påverkar och berör människor, om än oftast genom olika mer eller mindre fria nytolkningar. Huvudpersonen, Dante själv, guidas av den romerska nationalskalden Vergilius som förklarar hur människor straffas på olika sätt beroende på vilken dödssynd de har begått. Jag har läst boken, och ni andra som också gjort det vet att den är en sann utmaning. Sisådär 500 sidor skrivna på terzinsk vers, som en 1300-talets egen skvallerblogg om dåtidens kändisar och deras liv och leverne. Den brukar levereras med en utförlig förklaringstext som krävs för att man ska hänga med i alla resonemang och litterära hänvisningar…
Bryzgalov slår blygsamt ifrån sig frågorna om boken:
”Jag har precis börjat läsa den, och det är en svår bok eftersom man behöver ha en förklaring intill texten medan man läser.”
När han får frågan av en journalist om Philadelphia är den moderna motsvarigheten till helvetet för målvakter är han diplomatisk.
”Nja, visst var det en svår tid, och det fungerade väl egentligen inte för vare sig mig eller dem. Då var det bäst att vi gick skilda vägar. Kanske är det en tuff plats för målvakter, men det vill jag helst inte prata om – de kommer att översätta det ni skriver och läsa det…”
Han har helt klart lärt sig läxan efter den stundtals omilda behandling han fått utstå i amerikansk media. Det krävs bara en snabb sökning på internet för att hitta en rad olika citat eller incidenter som han sägs ligga bakom. Med tanke på hans jordnära, eftertänksamma och ödmjuka framtoning på presskonferensen är det svårt att tro på dem. Han ger ett intellektuellt intryck, utbildad lärare som han är. Men någonstans där, i kollisionen som uppstod när en cynisk hockeyvärld sökte en syndabock och han själv hade börjat tvivla på sitt spel, gick det överstyr:
”Det handlade inte om något krig!”, säger han. ”De skapade helt enkelt saker som inte existerade. De hittade på rykten om att jag hade sovit under ett lagmöte, fast det aldrig har hänt. Så många rykten, jag minns inte ens alla, men jag var så vansinnigt trött på det där. Särskilt professionellt är det inte av journalisterna att göra så här, de ska basera sitt material på fakta och inte på lösa rykten! Jag önskar att sportjournalisterna kunde fokusera mer på hockeyn istället!”
”Det är en sak som vi också har pratat om. Att lära från det som hänt, få en nystart med små justeringar. Det kommer leda till positiv media och positiv kommunikation” konstaterar Granqvist.
Både Granqvist och Bryzgalov är båda tänkare som inte tvekar att hämta inspiration även utanför hockeyns ganska snäva värld, och Granqvists filosofi handlar mycket om att skapa lugn, tillit och harmoni. Är den här likheten något som bidragit till att de har funnit varandra?
”Ja, jag misstänker det”, skrattar ryssen. ”Jag känner ju till att Erik varit i Indien en längre period (tre månader, min anm) för att ägna sig åt meditation, vilket är imponerande. Sedan lär vi av varandra, och han är en väldigt intressant person.”
Ilja Bryzgalov saknar alltså i dagsläget kontrakt, men chansen att vi kommer att få se honom i SHL i vinter (eller någonsin) är enligt honom själv obefintlig:
”Kanske om jag varit yngre. Men jag är ingen ungdom längre och jag har familj med fru och två barn. De pratar ingen svenska och det skulle vara svårt för dem att flytta hit. Jag spelade ju i Ryssland förra året under lockouten, och tvingades vara där själv eftersom barnen gick i skolan hemma i USA. Det var jobbigt för mig att vara utan familjen, jag hoppades varje dag att konflikten skulle vara över, och därför vill jag gärna spela i Nordamerika. Men vi jobbar med de anbud vi har. Det kan bli klart i morgon eller dröja månader, vi får se…”
Han har, enligt egen utsago, fått anbud både från NHL och KHL, och det är alltså i NHL han helst vill spela då familjen Bryzgalov numera har hemmabasen i New Jersey, NY.
Utöver detta har inte Bryzgalov själv så höga krav, hans primära fokus ligger någon annanstans: ”Nej, för mig handlar det om att få en möjlighet att njuta av hockeyn igen, få vara med och bidra och vinna matcher tillsammans med laget. Det är precis det som det handlar om: När du tvivlar och kämpar för att hitta ditt spel, då är det inte roligt att spela. Har du roligt på isen, brukar segrarna och framgångarna komma.”