European Trophy 2013 drar igång: Se det nya FBK ta form under prestigemötena med Europas topplag
Hetare än någonsin! Intresset för European Trophy växer stadigt, och lär inte minska då de inblandade fortsätter sitt arbete med att förverkliga sina spännande framtidsvisioner. Det som började som ett vänskapsutbyte mellan finska och svenska lag har numera blivit en prestigekamp mellan 32 av kontinentens bästa hockeylag. På tisdag går FBK in i turneringen.
För Färjestads del startar alltså årets ET-äventyr på tisdag, då laget möter Helsingfors hemma i LLA. Leif Carlsson hymlar inte med att finalförlusten förra året mot Luleå sved, och att slutspelet i Bratislava gav blodad tand. Målsättningen i år, att nå slutspel och sedan gå för dubbeln (guld både i ET och SHL), är densamma som ifjol.
Men någon lätt resa lär det inte bli. I själva verket är det tuffare än någonsin då färre lag går vidare i år. De 32 lagen är indelade i fyra divisioner (North, West, South och East) där gruppsegrarna går direkt till slutspel, bästa tvåan tar en plats och slutspelsarrangören Berlin är direktkvalificerad. Endast 6 av 32 lag kommer alltså kvala in till slutspelet i Berlin 19-22/12, där titeln “Europas bästa klubblag” och motsvarande 3,4 miljoner svenska kronor i prispotten står på spel.
Och det är just det här som kittlar både spelare och ledare: Varje match blir betydelsefull. European Trophy är så långt från vänskapsmatcher och träningsmatchjippon man kan komma.
Thomas Rundqvist, klubbansvarig för utvecklings- och Europafrågor, konstaterar: ”Vi vill till slutspelet i Berlin! Vi hade en väldigt rolig upplevelse förra året i Bratislava, och vi som håller på med det här tycker att det är stort! Lagen som deltar kommer från Europas bästa ligor och det är väldigt kul att få chansen att mäta sig med dem.”
Färjestad spelar i West Division tillsammans med Adler Mannheim och ERC Ingolstadt (tyska ligan), EV Zug och ZSC Lions (schweiziska ligan), Helsingfors IFK och Jokerit (finska ligan) samt Frölunda. Det innebär att gruppen ser ut på samma sätt som förra året. Den enda skillnaden är att man vänt på bortamatcherna, så att FBK får besök av tyskarna i år medan man istället besöker de schweiziska lagen i Zürich (ZSC Lions) och Zug. Gruppspelet avslutas dessutom med ett prestigefyllt och kanske också direkt avgörande backtoback-möte med Frölunda.
Rundqvist och Färjestad har varit med under hela resans gång, och fått se det ursprungliga samarbetet växa och knyta till sig fler lag från fler ligor: ”Det började ju som Nordic Trophy. Det var vi och finnarna som tyckte att försäsongen blev roligare om man fick möta andra lag och inte bara spela mot samma lag som man möter i seriespelet sedan. Sedan fick vi förfrågningar från lag i Europa, framför allt från Berlin och Mannheim som låg på tillsammans med några schweiziska lag som var nyfikna på det vi höll på med. Det var så det började, och sedan har alla inblandade jobbat professionellt med det och sett hur turneringen växt sig allt starkare. I det här arbetet har vi väl varit loket som dragit det hela, med Håkan (Loob, min anm) som ägnade det där året åt att undersöka hockeymarknaden i Europa och sedan ”Kulon” (Bo Lennartsson, min anm) som trädde in och verkligen har varit med och utvecklat turneringen till vad den är idag. Och det är fler lag som knackar på och vill in, faktum är att ju större detta växer sig desto jobbigare blir det ju att stå ensam kvar utanför…”
Nämnde Bo ”Kulon” Lennartsson leder alltså numera, i form av Tournament Director, arbetet med att utveckla European Trophy-konceptet. Som svensk tycker han att det är kul att svenska lag visar en hög klass och inte längre ”åker ned och får stryk på löpande band”. Faktum är att, till förra årets slutspel kvalificerade sig fyra svenska lag (HV71, Brynäs, Luleå och Färjestad), varav de två sistnämnda alltså spelade final. Bättre marknadsföring av svensk hockey och den svenska ligan kan man knappast få. Och, omvänt, har framgången gett ett ökat sug även bland svenska fans att få se sitt lag möta internationellt motstånd.
Kulon:
”Lagens målmedvetna satsning har gett frukt, både sportsligt och medialt. Det är kul att Sverige, de svenska klubbarna och framför allt fansen har börjat inse att Europa är spännande. Förr ville man ju bara se Färjestad-Leksand och derbyn, ja det gamla stuket. Men ET har bidragit till att fler och fler tycker att de europeiska lagen är intressanta. Vi såg ju tidigt att spelarna gillade det, och det var väl egentligen så vi började bygga det hela. När vi började med vänskapsmatcher mot finnarna såg vi att det blev tävling av det hela. Och det är en intressant sak med den här produkten – den är inte skapad av någon marknadsguru utan är byggd utifrån sporten själv. Det är anledningen till att den på bara fyra år blivit så stark ute i Europa, den är helt klubbägd och det är klubbarna som bekostat och byggt turneringen.”
Även om intresset tidigt var stort nere i Europa har det inte varit helt enkelt att ändra på tänket i Sverige: vem minns väl inte ramaskriet i media för några år sedan, då Färjestads (och de andra svenska lagens) intresse för internationellt utbyte sades riskera såväl Elitseriens som den svenska hockeyns överlevnad? ”Det blev ju lite skriverier när vi började med detta – media skrev att ’nu bryter de sig ur’ och ’nu lämnar de förbundet’ men det var ju bara skrämskott”, minns Kulon. ”Tyvärr tog spekulationerna fart, det pratades om hur de ryska lagen skulle ’dansa in’ och ta över, ingen skulle känna till lagen och så vidare. De här spekulationerna förekom både i media och bland förbundsfolk, skulle jag vilja säga, men nu har vi organiserat oss och kunnat göra vår röst hörd. Internationella ishockeyförbundet (IIHF), ligorna och klubbarna lyssnar numera på oss.”
Och planerna på hur klubbarna ska utveckla produkten European Trophy är ambitiösa och långt gångna. Kulon:
”Nästa år ändrar vi formatet så att det blir en parallell liga som kommer att likna Champions League. Sedan om det så småningom blir en egen Europaliga, det vet vi inte och om det i så fall dröjer fem eller tio år. Men ligan kommer fortfarande att vara helt klubbägd, trots att den ligger under den internationella hockeyns paraply. I övrigt kommer vi att spika detaljerna under höstens möten. Givetvis kommer de nationella ligorna fortfarande vara grunden för alla lag, men ET kommer lite som grädde på moset. Vi vill vässa sporten, skapa spännande utbyten och generera viktiga intäkter till klubbarna, precis som CL i fotbollen gör.”
”Sedan vill vi inte jämföra oss med CL i övrigt, eftersom det ju handlar om fotboll”, förtydligar han. “Vi använder namnet för att visa på modellen, att hela Europa står still och att strålkastarljuset hamnar på just de här matcherna eftersom inga andra matcher spelas under den här kvällen. Men vi satsar mer på att bredda turneringen under höstens grundspel för att sedan spetsa till det ordentligt i ett slutspel som ska gå av stapeln i februari.”
Ligornas önskemål om att seriesegraren och mästarlaget ska delta kommer man att tillgodose redan 2014, men exakt hur det kommer att se ut rent praktiskt är ännu inte klart utan kommer att spikas under höstens möten. Kulon pratar också om att hela tiden sondera terrängen och bjuda in klubbar från nya, intressanta ligor. Som exempel nämner han norsk och dansk hockey, som ju tagit stora kliv under de senaste åren. ”Sedan vill ju vi svenskar förstås ha med så många svenska lag som möjligt”, konstaterar han.
Årets ET blir lite av ett mellanår. Grundserien blir mer centrerad än förra året – 128 matcher på bara en och en halv månad – och så väntar alltså slutspel i Berlin strax innan jul. Anledningen till detta är förstås OS-uppehållet under senvintern. Men planerna på en utvidgning av spelschemat kommer att tas igen upp inför nästa år, och den här gången har man IIHF med på noterna på ett helt annat sätt än tidigare.
”IIHF har styrt och ställt tidigare, och drivit två egna, dyra försök med Champions League i diket, medan vi i klubbarna har byggt en egen organisation som byggt upp ET. Den dialogen och det samarbetet har gett oss lite mer power i dialogen med IIHF”, säger Kulon.
_ _ _
En stor del av den svenska rapporteringen kring ET har, i de Stockholmsbaserade svenska medierna, handlat om Djurgårdens vara eller inte vara. Som en av de svenska grundarna har klubben sin självklara plats i turneringen, men med tanke på de senaste säsongernas svaga sportsliga prestationer och degraderingen är deras framtida medverkan långt från självklar.
”Eftersom ET-spelet ligger på en hög sportslig nivå kan man knappast spela i en lägre liga än den högsta om man ska vara med, så är det ju absolut”, säger Kulon. “Men Djurgårdens fall är något vi fortfarande diskuterar. Eftersom de har varit med och grundat och investerat pengar i den svenska sidan är det komplicerat. Vem hade kunnat tro att de skulle ramla ur, och dessutom skulle ha så svårt att ta sig tillbaka? Men det visar å andra sidan hur föränderlig hockeyn är idag. Från svensk sida värnar vi naturligtvis om Djurgården, men det är klart; om de inte klarar att ta sig upp kommer deras medverkan snart bli ifrågasatt.”
Intresset bland klubbarna i Europa är stort, och det är alltså många som vill vara med.
Dessutom knackar rysslandsbaserade KHL, världens bästa liga efter NHL, på dörren. Då förra årets slutspelsarrangörer, slovakiska HC Slovan Bratislava, anslöt sig till KHL var ET-klubbarna initialt oroliga över att KHL skulle sätta stopp för lagets medverkan i samarbetet. Så blev inte fallet, KHL har snarare varit mycket positiva, och när nu finska Jokerit 2014 lämnar finska ligan för KHL kommer ET att få ytterligare ett lag från den ryska ligan.
Hur ser då klubbarna på ett mer direkt samarbete med KHL?
Vore det inte ytterligare en PR- och prestigemässig dröm och ett viktigt led i den sportsliga och publikmässiga utvecklingen om segraren kunde titulera sig bästa klubblag i både Europa och Ryssland? Det håller både Kulon och Rundqvist med om, och Kulon ser positivt på KHL-spåret även om man inte hunnit så långt i diskussionen ännu:
”Bratislava-exemplet visar ju att det går att kombinera ligorna, och vi har en bra dialog med KHL.”
En idé som presenterats är att bjuda in KHL-mästarna att delta i slutspelet, för att på så sätt kunna ställa ligorna mot varandra och kora en mycket prestigefull titel som bäst i både Ryssland och Europa. Men alla är inte överens om detta, en del klubbar tycker att det är fel att de ryska mästarna ska ha en direktplats till slutspelet och att de istället bör kvala in som alla andra. Sista ordet är alltså inte sagt i den frågan, men KHL finns helt klart med i tankarna.
Publiksiffrorna har ökat från år till år, och Färjestad är inget undantag. Färjestads publiksnitt låg under förra årets grundspel mellan 2500-3000, med Jokeritmatchens 6000 som högsta notering. Det placerade klubben i publiktoppen, även om det givetvis är svårt att mäta sig med lag som till exempel Berlin och Bern. De har inte bara ett betydligt större publikunderlag än lilla Karlstad utan också konstant utsålt på alla typer av matcher. Leif Carlsson spelar till exempel en allstarmatch i Berlin under den här helgen, en match som varit utsåld sedan i vintras! Vi som var på plats i LLA under ET-matcherna förra året minns också de imponerande, hängivna klackar som följde motståndarlagen från kontinenten.
Intresset bland fbkfansen för årets turnering är stort, och fbkbloggen har fått en hel del frågor om tv-sändningar av matcherna. Kulon har samma upplevelse: ”Jag får också en hel del frågor om detta, både genom telefon och mail.
Dessvärre lyckades inte ET-klubbarna ro iland något gemensamt TV-avtal i år. ”Tyvärr har man inte lyckats komma överens när det gäller den svenska marknaden, så någon gemensam tv-deal blir det inte i år. Viasat hade de centrala rättigheterna i Sverige men har nu släppt dem till de svenska klubbarna. Så nu är det upp till klubbarna att göra streamingversioner, kanske webbaserade sändningar, genom lokala avtal.”
Förhandlingarna höll på in i det sista, och det var först i måndags som klubbarna fick beskedet att det inte blev någon deal. Kulon har inte själv deltagit i förhandlingarna, sådant sköts av deras marketingbolag, men misstänker att haveriet kan ha att göra med nästa års expansion. Det är en stor apparat för TV-bolagen att rodda, med många matcher på kort tid, utspridda över hela Europa. Det kan vara en anledning till att man väntar med satsningen till nästa år då den nya organisationen är klar. ”Visst hade jag, som representerar sporten, gärna sett att vi hade kunnat sända redan i år för att sprida och marknadsföra vår produkt till ännu fler. Men ska man ändå tänka positivt är det ju att de som bor nära arenorna i större utsträckning kommer dit när matcherna inte sänds på tv.”
Färjestad satsar målmedvetet på hemmamatcherna och bjuder på en match om man köper ett biljettpaket. Biljettpaket (sittplats) till de fyra hemmamatcherna kostar 300 för vuxna och 150 för ungdom (6-15 år) samt 150 för ståplats. En mycket prisvärd möjlighet att kolla in den nya, spännande truppen, med andra ord. För dem som köpt säsongskort ingår ET-matcherna.
Färjestads spelschema i grundspelet ser ut som följer:
13/8 Helsingfors IFK (h)
15/8 Jokerit (b)
23/8 Adler Mannheim (h)
25/8 ERC Ingolstadt (h)
30/8 ZSC Lions (b)
31/8 EV Zug (b)
6/9 Frölunda (b)
7/9 Frölunda (h)
Fbkbloggen rapporterar på plats från samtliga matcher utom matchen mot Jokerit 15/8. Men jag rekommenderar ändå å det varmaste att ni som har möjlighet tar chansen att få se det nya Färjestad ta sig an Europas bästa lag!