Glöm OS för en stund – det är dags för en historisk Skills Competition!
Så var det äntligen tisdag och dags för varje hockeyälskares våta dröm – Skills Competition! I sju grenar ställs våra hjältar mot AHL:s främsta, och jag kan inte vänta till klockan slår midnatt och det är dags att bänka sig framför tv-apparaterna här hemma! I väntan på det kommer här lite information om själva tävlingen, motståndet och transatlanternas tankar om det svenska motståndet.
Klockan 20.00 lokal tid i ett kylslaget S:t John (cirkus 20 minusgrader säger de lokala väderprognoserna, och staden är också en av Kanadas blåsigaste), vackert beläget på en ö så långt öster ut som man kan komma i Nordamerika, är det alltså dags för spelarna att bekänna färg. Inför ett så gott som fullsatt Mile One Center ska det göras upp om bland annat vem som skjuter hårdast, vem som har den bästa precisionen och vem som lägger den snyggaste straffen.
Och motståndet är icke att förakta – statistiken talar sitt tydliga språk: Sedan eventet återinfördes 1995 har över 93 procent av spelarna som deltagit i AHL All-Star Classic-eventet sedermera tagit steget upp till NHL!
Av de 22 AHL-spelare som deltar i årets upplaga av AHL all-stars har 21 erfarenhet från NHL, och 16 av dem har faktiskt spelat i NHL så sent som under den här säsongen. Åtta spelare i AHL:s all-star-lag är före detta första- eller andrarundare: till exempel Ryan Strome (New York Islanders, Brett Connolly (Tampa Bay Lightning) och Jake Alle (St. Luis Blues).
De coachas av Jeff Blashill, huvudtränare för förra årets Calder Cup-vinnare Grand Rapids Griffins, och Rob Zettler, tränare i laget som Grand Rapids slog i finalspelet, det vill säga Syracuse Crunch.
_ _ _
Det är intressant att se hur transatlanterna uppfattar Färjestad och svensk hockey. Så här presenteras laget på NHL:s hemsida: ”Årets All-Star Classic är historisk då ett svenskt lag för allra första gången kommer att delta. Färjestad BK, grundat 1932 i staden Karlstad, är ett av Europas mest framgångsrika lag. Man har spelat 19 ligafinaler och vunnit nio svenska mästerskap, av vilka fyra från 2002 och framåt.
Spelare som i artikeln lyfts fram särskilt är Ludwig Byström (“a second-round selection by the Dallas Stars in 2012”) och Pontus Åberg (“a second-rounder for the Nashville Predators that same year.”)
AHL All-Star-lags tränare Rob Zettler säger, i samma artikel, följande angående motståndet: “Vi vet att Sverige har väldigt tävlingsinriktade, skickliga och välcoachade lag. Färjestad är helt klart ett lag på hög professionell nivå, och vi kommer att få ge allt vi har för att vinna over dem. De kommer nämligen att vilja slå oss precis lika mycket som vi vill slå dem!”
_ _ _
Tyvärr är ju Skills Competition inte något som vi är vana vid att se hemma i Sverige, och för dem som inte sett någon tävling förut tänkte jag berätta lite kort om vad den går ut på. Eftersom reglerna kan variera lite mellan ligorna (jag har inte sett någon Skills i just AHL förut), och vi inte har sett några officiella regler för just den här tävlingen, vill jag reservera mig för eventuella faktafel!
För att förenkla poängräkningen i de olika grenarna avgörs Skills-tävlingen precis som vanliga matcher genom att lagen ”gör mål”. Det innebär att laget som vinner ett moment får ett mål istället för poäng.
Nedan kommer en kort presentation av de olika grenarna, samt de spelare som våra coacher har tagit ut att representera oss i de olika disciplinerna. Som ni ser är hela laget representerat:
Event nummer ett: ”Puck Control Relay”
Spännande gren där vinnaren är den snabbaste skridskoåkaren genom en bana där han samtidigt ska behålla kontrollen over sin puck. Den här grenen består av två delar – först ett där tre av lagens spelare kör mot varandra, och så en andra där det är en mot en. Ett mål delas ut till det vinnande laget efter varje tävling.
Coachernas val i den här disciplinen är väl knappast oväntade. Samtliga transatlanter som jag har pratat med, och senast i den raden är ju som bekant Jack Connolly, har lyft fram vilka fantastiska skridskoåkare som finns i den svenska ligan, och detta också i kombination med bra tekniska färdigheter. Det innebär att den här grenen borde passa oss som handen i handsken!
Jag ser fram emot att få se Jack Connolly visa vad han går för ”hemma” på nordamerikansk is, och jag tycker också att det är roligt att se unge Oliver Kylington i sista heatet! (Fast lite jobbigt är det att visa upp vår skatt för giriga transatlanter…)
Race 1: Linus Fröberg, Pontus Åberg och Jack Connolly
Race 2: Per Åslund, Ludwig Byström och Joakim Hillding
Race 3: Tomas Hyka
Race 4: Oliver Kylington
Event nummer två: “Fastest skater”
I den här tävlingen handlar det helt enkelt om att vara snabbast på grillorna. En tjeck, en fransman och två svenskar lär göra god PR för den berömda svenska (!) skridskoåkningen. Jag ser fram emot Nygårds lopp, och konstaterar att unge Kylington (som alltså dubblerar) fortsätter att ta ett stort ansvar.
Heat 1: Tomas Hyka
Heat 2: Joakim Nygård
Heat 3: Charles Bertrand
Heat 4: Oliver Kylington
Event 3: ”Rapid Fire”
Här är det fokus på målvakterna. Det är lagens målvakter mot det andra lagets utespelare, och det handlar om att släppa in minst mål för sitt lag. Det lags målvakter som släpper in minst mål ”gör mål” åt sitt lag.
Heat 1: Vår Fredrik Pettersson-Wentzel mot två spelare I AHL All Star-laget
Heat 2: Målvakt 1 i AHL All Star-laget mot Milan Gulas och Christian Berglund
Heat 3: Vår Pekka Tuokkola mot två spelare I AHL All Star-laget
Heat 4: Målvakt 1 i AHL All Star-laget mot Joakim Hillding och Magnus Nygren
Event nummer fyra: “Hardest shot”
Precis som namnet på tävlingen säger handlar det om att skjuta hårdast. Spelarna skjuter mot ett mål där en fartkamera mäter hastigheten. Rekordet så här långt i AHL Skills Competition har kanadensaren Mark Mancari, som 2008 uppmätte 102,8 mph (ca 170 km/h). Inte långt från rekordet i NHL, som hålls av gissa-vem (Zdeno Chara) som 2012 putsade sitt eget rekord från 105.9 mph från året innan till det nuvarande rekordet 108,8 mph (175,1 km/h).
Hårdaste skottet och laget med bästa snittet belönas med varsitt mål.
Givetvis ska det bli oerhört spännande att se vår käre skjuter-som-en-häst-sparkar-Nygga mot AHL-motstånd i en gren som väl kanske annars betraktas som lite utav en transatlantisk paradgren. Den villfarelsen hoppas vi snart ta ur dem. Dessutom ska det bli kul att se Belle i tävlingen. Ni som läste intervjun som jag gjorde med honom tidigare i vintras minns antagligen hur den skämtsamme kanadensaren lätt ironisk konstaterade att: ”Jag spelade alla dessa säsonger i AHL utan att få spela All Star, om jag bara hade vetat att allt som krävdes var att åka till Sverige!” Han lär vara taggad och sugen på att visa sina landsmän att tiden i Europa har varit bra för hans utveckling!
Pontus Åberg, Magnus Nygren, Ville Lajunen, Shawn Belle.
Event nummer fem: “Accuracy shooting”
Här är det precisionen som är i focus. Tänk den där klassiska plattan i målet som många unga spelare har stått och nött emot, som lämnar ett litet hål i varje hörn. Skillnaden mot den gamla klassikern brukar vara att här sitter det fyra ”måltavlor” fästa i hörnen som spelarna ska träffa. Spelarna ska träffa samtliga måltavlor, och det handlar dessutom om att göra det på kortast möjliga tid. Tidigare har det handlat om så få försök som möjligt, och i NHL har tre spelare lyckats klara fyra träffar på fyra försök: Ray Bourque (1992+1993), Mark Messier (1996) samt Jeremy Roenick (2004).
Round 1: Pontus Åberg
Round 2: Milan Gulas
Round 3: Magnus Nygren
Round 4: Per Åslund
Rickard Wallin passar fram.
Event nummer sex: “Pass and score”
Här har jag inte lyckats få fram den exakta information om grenen, men, utifrån namnet, utgår jag att det handlar om en variant på grenen som mäter precisionen i passningar kombinerat med avslut.
Heat 1: Per Åslund, Joakim Hillding och Patrik Lundh ska göra mål på AHL All Star-målvakt 1.
Heat 2: Fredrik Pettersson-Wentzel mot tre AHL All Star-spelare
Heat 3: Christian Berglund, Rickard Wallin och Milan Gulas ska göra mål på AHL All-Star-målvakt 2.
Heat 4: Pekka Tuokkola mot tre AHL All Star-spelare
Event sju: “Breakaway relay”
En favoritgren! Straffläggningstävling där man brukar tänja lite på reglerna för att skapa lite show och kreativa, snygga mål. Just kreativitet och show brukar belönas, ofta genom att publiken röstar fram vinnaren.
Round 1: Magnus Nygren, Oliver Kylington, Per Åslund, Joakim Hillding och Patrik Lundh.
Round 2: Ville Lajunen, Wilhelm Westlund, Christian Berglund, Jack Connolly och Milan Gulas.
Round 3: Niklas Arell, Ludwig Byström, Pontus Åberg, Linus Fröberg och Joakim Nygård,
Round 4: Shawn Belle, Charles Bertrand, Tomas Hyka, Rickard Wallin och Christoffer Forsberg.
Skills competition sänds live i CMore Sport, och sändningen startar 00.30 svensk tid.