Intervju med nya tränaren Tommy Samuelsson:
En kort presentation av och intervju med vår nye tränare. Eller nygamle får vi väl säga: 19 säsonger och tre guld som spelare och 11 säsonger och tre guld som coach för Färjestad talar sitt tydliga språk. Tommy Samuelsson är väl inskolad i Färjestadsfamiljens sätt att tänka och arbeta. Samtidigt har hans utflykter gett honom lite välbehövliga perspektiv och nya, fräscha ögon. Just det här med Färjestads förestående omstart samt vikten av att utmana sig själv och sitt ledarskap var några av de ämnen som kom upp under vårt snack.
Ny tränare i Färjestad alltså, men vi som har följt föreningen ett tag vet att Tommy Samuelsson är allt annat än ett okänt ansikte i Karlstad. Samuelsson föddes i Degerfors för 54 år sedan, flyttade tidigt till Mariestad och har Mariestad Bois som moderklubb men kom till Färjestad redan som 16-åring. Efter att ha avslutat en lång och framgångsrik karriär som back – inkluderande bland annat tre SM-guld med Färjestad (-81, -86 och -88), 2 OS-brons och 3 VM-silver med Tre Kronor samt utmärkelsen Guldpucken 85/66 – fick han i december 1998 se sitt tröjnummer (2) pensioneras och skickas upp i Färjestads Ishalls tak. Idag hänger hans “tröja” i Löfbergs Arena tillsammans med föreningens andra storheter.
Nästa kapitel i hans karriär – tränarrollen – tog vid tämligen omgående, och även där har han haft fantastiska framgångar: Under sin blott tredje säsong som tränare vann han 01/02, som assisterande tränare till Bengt-Åke Gustafsson, sitt första SM-guld som tränare. De två följande åren blev det silver med Färjestad, och vid sidan om det ordinarie arbetet i klubblaget assisterade han även i landslaget under några år.
Efter en sejour till Österrike kom han 05/06 tillbaka till svensk hockey, den här gången som huvudtränare för ett hungrigt Skellefteå AIK med siktet inställt på att avancera till högstaserien. Det lyckades han med redan under första säsongen, och vände därefter åter till Färjestad 06/07. Nytt SM-guld kom säsongen 08/09, den här gången tillsammans med Per-Erik “Perra” Johnsson, och de båda utsågs också gemensamt till årets coach i dåvarande Elitserien. Under hans sista säsong på förra kontraktet 10/11 kom till slut första guldet som ensam head coach. Efter det har han tillbringat de tre senaste säsongerna som head coach för österrikiska Vienna Capitals.
_ _ _
Men nog med bakgrundsinformation – dags att låta huvudpersonen själv komma till tals!
Välkommen hem, Tommy Samuelsson! När började du fundera på att vända hemåt till Karlstad och Färjestad igen? Och hur gick funderingarna?
”Jag hade inte tänkt på det förrän jag fick frågan, men när den kom kände jag mig lite privilegierad och stolt. Framför allt för att det är en förening som återkommer, där man har varit tidigare, eftersom det förhoppningsvis innebär att man har gjort ett gott intryck och ett bra jobb. Det är klart att det var lite att fundera över när jag fick frågan, men det växte fram under våren att det var ett bra alternativ. Det var magkänslan som fick avgöra, och det är oftast den som är starkast.”
Du har varit ifrån svensk hockey i några säsonger. Har det varit bra för dig att vara ute och göra lite annat?
”Ja, för mig har det varit nödvändigt, helt enkelt. När jag tittar på mitt ledarskap, för att utveckla det, tycker jag att jag som person behöver trampa lite nya marker, möta nya kulturer och träffa lite nya människor. Det handlar om att se hur de agerar på mitt ledarskap, naturligtvis, då är det klart att det skapar mycket erfarenhet. Andra kan säkert göra det på andra sätt, men för mig har det varit viktigt för att behålla drivet. Jag har haft tre jättelärorika år, måste jag säga!”
Vad är det främst som du tar med dig från de här åren utomlands?
”Det är så mycket… Visst, vi pratar ishockey och det är samma sport, men det är ett helt annat sätt att spela på och att tänka på därnere. Management – där är det ett helt annat tänk. Vi tycker att vi är utsatta här hemma, men här har vi oftast en hel organisation och en mängd människor omkring oss. Därnere står du längst ut på trampolinen alldeles själv. Du ska ta ansvar för allt som sker, från hur mycket du ska betala spelarna i månaden och att skriva kontrakten till att leverera. Det är klart att det är en erfarenhet – vissa veckor går det jättebra och då är allt positivt, vissa veckor är det inte det… För mig har det varit lärorikt på så sätt att jag har fått trampa in på nya områden: man vet aldrig vad som finns bakom nästa dörr och det är den nyfikenheten som jag sökte lite grann. Den nyfikenheten tror jag också skapar impulser och influenser till mitt ledarskap.”
Man får se hockeyvärlden ur lite nya och olika perspektiv?
”Ja, och för mig är det viktigt att inte fastna. Jag vill vara lyhörd – stora ögon och stora öron, brukar jag säga. Ta in impulser och lära sig av varje tillfälle. Här visste man inte, från första dagen och framåt, vad som skulle hända, trots att man är ganska erfaren inom hockeyn.”
Hur har det påverkat ditt ledarskap och dina tankar kring spelet? Kan du se några skillnader mellan den tränare som du var när du lämnade Sverige och den du är nu?
”Det är klart att allt utvecklas, givetvis, och hockeyn har också utvecklats. Just nu handlar utvecklingen inom hockey om mer speed och aggressivitet, och själv kommer jag från en liga som inte var lika kontrollerad som den svenska ligan, kan jag säga… Där var det ju åtta till fjorton utlänningar i varje lag och det är en helt annan typ av spel. Så det är klart… Från att vilja ha kontroll över allting till att ha ett ledarskap över ett sådant lag och sådana spelare som ändå tar mer egna beslut ute på banan. Det är klart att man får släppa lite på det där kontrollbehovet.”
Här hemma pratas det om Skellefteås dominans. Du har själv ett framgångsrikt förflutet som tränare i klubben och var på plats och såg två av finalmatcherna. Jag imponeras av deras fart, vilka faktorer ser du bakom deras dominans? Och vad kan man lära sig av det?
”Det är precis som du säger, för mig handlar det inte om det ena eller det andra. Det gäller att ha en bra balans i det hela. Om jag, som betraktare utifrån, ska göra en kort analys av Skellefteå är det deras försvarsspel som imponerar på mig. De går in i en finalserie och släpper in tre mål! Så det är klart att, är det något som de har förbättrat under de senaste åren så är det just försvarsspelet. Det är inte det ena eller det andra för mig, det gäller att ha både och. Det är klart att vissa delar i vårt sätt att spela ska och kommer vi förhoppningsvis att utveckla!”
Det här med att försvara sig med fem och anfalla med fem?
”Ja, så är det ju litegrann. Att man hittar en bra balans när det gäller den biten.”
Först Shawn Lalonde och Daniel Gunnarsson och idag Anton Hedman, Linus Persson, Joachim Rohdin – det känns som om ni satsar på spelare som ska bidra med högre fart…
”Ja, så är det ju. Det handlar om att försöka skapa lite mer själva. Alla de här spelarna som du pratar om, och som vi har tagit in, har vissa olika kvaliteter där de passar in i olika roller. Men de är alla spelare som förhoppningsvis tar oss framåt i utvecklingen. Det ska bli intressant att följa!”
Ni säger att du och Leif jobbar väldigt tätt tillsammans när det gäller lagbygget inför nästa år. Men hur mycket har du hunnit vara med när det gäller att hitta och värva spelare?
”Egentligen ingenting. Jag blev ju inte klar förrän i slutet av februari, så tittar du på de här sex nyförvärven som vi har presenterat så här långt (målvakten Justin Pogge är det sjätte, min anm), har jag inte hunnit vara med så mycket under hela processen. Den enda som jag har varit med och varit involverad i är väl egentligen Joachim Rohdin från Linköping. De andra är scoutade och uppkollade innan jag kom. Men de tilltalar mig!”
Ni har snackat om hur ni vill spela och så har de värvat killar utifrån den visionen?
”Ja, det är ju inga nykomlingar i branschen som står vid min sida”, skrattar Samuelsson. ”De vet ju vad laget behöver, så att säga, så jag litar givetvis helt och fullt på deras erfarenhet.”
Ja, för det handlar ju om att få ihop en helhet. Förra året blev det väl lite för spretigt från start, med luckor i lagbygget som var svåra att fixa?
”Ja, jag kan inte lägga några värderingar i det, med tanke på att jag befann mig på 200 mils avstånd”, säger Tommy och skrattar. ”Men som jag sade, ibland kan det vara bra att komma in som en betraktare från utsidan. Man får en helt annan nyanserad överblick.”
Nya friska ögon?
”Ja, nya ögon i alla fall. Och sedan är alla de här killarna som vi värvat nya ansikten för oss i organisationen, vilket också är stimulerande.”
Lite utav en nystart för Färjestad BK?
”Ja, det känns lite så. Och framför allt känns det så för mig efter tre år”, tillägger han med ett skratt. ”Jag är full av energi och vill få igång allt så snart som möjligt. Det är en av anledningarna till att vi kör igång redan på måndag.”
Ja, det blir inte mycket vila för killarna i år. På måndag, 5/5, ni officiellt igång försäsongsträningen. Hur ser upplägget för försäsongen ut?
”Efter fys- och medicinska tester på måndag och tisdag blir det full gas i åtta till nio veckor innan vi tar semester.”
Det är Peter Jasbetz som tar hand om försommar-fysen även i år?
”Ja, men vi kommer också vara med och vara delaktiga, givetvis. Man är ju… Apropå det här med kontrollen, kan man inte släppa det helt…” Han skrattar igen. Han må ofta se ganska allvarlig ut på bilderna vi får se från båset, men sanningen är att han har humor, härlig självdistans och nära till skratt.
Och det är grusgropen som gäller…?
”Ja, den kör vi igång med på tisdag.”
Härligt! Har du varit och provsprungit den själv inför säsongsstarten?
”Haha, nej den har jag sprungit i några gånger genom åren…”
Du känner till den…
”Ja, DEN känner jag till väl!” säger han med emfas och skrattar. 19 år som spelare och 11 som tränare har satt sina spår…
_ _ _
Lita på att killarna kommer bäst tänkbart förberedda till ispremiären i sommar.
Och givetvis kommer fbkbloggen att finnas på plats i grusgropen på tisdag och övervaka de där första plågsamma rundorna som markerar inledningen på försäsongen 14/15…
Vi rapporterar förstås via bloggen och våra sociala medier!