Tommy Samuelsson om upplägget av årets försäsongsträning och viktiga datum på vägen
Medan spelarna slet i spåriga gångar i sandgroparna fick jag ett snack med Tommy Samuelsson om upplägget av årets försäsongsträning samt viktiga datum att ha i minnet.
Premiär i Sörmons grusgrop under tisdagsmorgonen, alltså, under ledning av fystränaren Peter Jasbetz. Tommy Samuelsson var på plats och deltog faktiskt själv i några av intervallomgångarna.
På frågan om hur det kändes efteråt log han snett och konstaterade att “det blir en lång sommar…”
När han pustat ut efter dagens insats passade jag på att ställa lite frågor hur upplägget för försäsongen ser ut, vilka moment som ingår samt hur tidsschemat ser ut:
Samuelsson: ”Vi startade ju igår och sedan går det i ett fram till veckan efter midsommar, 26 juni, då vi tar fyra veckors uppehåll för semester.”
Hur ser själva träningsupplägget ut?
”Det är lite olika upplägg. Vi håller på från måndag till fredag, vissa dagar med dubbelpass. Vissa dagar är det ett individuellt på förmiddagen och ett individuellt på eftermiddagen. Någon dag är det bara ett pass, där vi lägger upp passet i tre block där vi tränar någonstans mellan 120 och 170 minuter. Det upplägget är upplagt lite med tanke på hur länge en match varar. Då jobbar vi 35-40 minuter, tar ett kort break på 15-20 minuter, kör ett nytt block till, break och ett block till. Så här gör vi med tanke på kvalitet och, framför allt, för att kunna behålla den under en längre tid. För det krävs att man är bra fokuserad, och det är den biten som kommer in här.”
”I övrigt lägger vi stort ansvar på spelarna själva, att de ska ha en inre drive i det de håller på med. Det är ju ändå så att under den här tiden på året ska man förbättra sig, och då måste man ha den här inre driven.”
Det sägs att det man gör under de här månaderna ska håller hela säsongen. Stämmer det?
”Tja, det är i alla fall en viktig del. Det är en kort fas egentligen, av en lång period på åtta, nio månader som man är på is. Men det är klart att den här perioden är viktig. Nu är det ju bara fokus på den här delen – när man kommer på is är det en kombination där merparten, procentuellt, handlar om isträning. Så den är jätteviktig, framför allt för att man ser till att förbättra sig. Det här handlar inte om någon rehabiliteringsträning, utan den är till för att varje individ ska förbättra sig både styrkemässigt och kapacitetsmässigt när det gäller hjärta och lungor.”
Ni inledde ju igår med fystester. Får sedan varje spelare sin individuella plan, eller hur fungerar det?
”Ja. Alla ska ju förbättra sig, det har alla som mål. Men sedan är det ju 22 olika individer, och till och med mer, så det är klart att man måste titta på vad var och en specifikt behöver förbättra utifrån sina kvaliteter. Det finns de som har enorm kapacitet vad gäller hjärta och lungor, men som kanske behöver mer styrka och vice versa. Men generellt sett är det så att alla ska förbättra sig.”
Grusgrop idag, hur ser resten av träningen ut?
”Grusgropen är en del, sedan blir det också Våxnäshallen med lite crossfit- och agilityträning. Utöver det kommer den vanliga styrkan, med både snabbhetsstyrka och maxstyrka. Sedan lägger vi lite fokus på ett träningspass med bollspel, innebandy – också det med tanke på hur det ser ut under vintern: korta, intensiva byten och tre perioder. Sedan kommer vi också ha brottning en gång i veckan. Så innehållet kanske inte skiljer sig så mycket från tidigare, det vi har gjort är att vi vill ha bättre fokus och kvalitet på det.”
Tommy Samuelsson har vid flera tillfällen, och så även här, betonat det han kallar för drive [drajv]. Helt klart är det ett ledord inför årets lagbygge – där både han och sportchef Carlsson gång på gång betonar vikten av att spelarna (oavsett ålder och position) ska vara hungriga och drivas av viljan att utveckla sig:
”Vi vill också att den egna drivkraften är större”, konstaterar mycket riktigt Samuelsson, och förklarar: ”Därför har vi släppt dem lite när det gäller den individuella styrkan. De får ta lite mer ansvar för den själva, dock givetvis med uppföljning från vår sida. Jag hoppas att de tar det mandatet.”
Varför har ni valt det här upplägget i år?
”Lite grann för att man tränar ganska mycket tidsmässigt. Det kan vara bra för den mentala biten att man får sköta sig lite själv, man är inte så bunden vid tidsfixering. Man måste inte träna 9.00 på morgonen eller 15.00 på eftermiddagen, utan sköta den delen själv lite utefter hur ens liv ser ut.”
Lite… frihet under ansvar?
”Ja, men kanske framför allt efter hur livet ser ut för olika personer. En del har familj, en del är ensamma… Det är så individuellt och kan man låta dem få sköta den delen tror jag också att de blir ännu mer motiverade och får en ännu större drive också för den andra delen.”
Vilka viktiga datum har vi Färjestadare att hålla koll på fram till säsongsstarten om sisådär fyra månader?
”Vi fortsätter den här träningen till en vecka efter midsommar, och sedan har spelarna fyra veckors semester. Måndag 28:e juli samlas vi igen efter semestern, och då ska alla vara på plats. Den 30:e juli går vi på is. Sedan spelar vi första matchen (träningsmatch, min anm) i Arvika lördagen den 2:e augusti.”
Motståndarna i den matchen är ännu inte offentliggjorda, men när jag pratade med Leif Carlsson strax innan trodde han, preliminärt, att det skulle bli Leksand som stod för motståndet.
”Sedan börjar Champions Hockey League den 21:a augusti”, fortsätter Samuelsson. “Där lottas motståndet först under VM, närmare bestämt den 23:e maj.”
Transatlanterna – målvakten Justin Pogge, backen Shawn Lalonde och forwarden Luciano Aquino – är inte på plats under försäsongsträningen. Hur resonerade ni kring det?
”Tanken är att de ska komma till samlingen, men vi har pratat om att flyga in någon av dem för att titta på dem och så att de får bekanta sig lite… Men vi har inte tagit något beslut kring det än.”
Men de har egna träningsupplägg?
”Ja, vi följer upp dem och kommer ha regelbunden kontakt med dem. Framför allt Peter (Jasbetz, fysansvarig, min anm) kommer ha mailkontakt med dem.”
Det har ju varit en del snack om oförberedda transatlanter i SHL. Nu har det ju främst handlat om killar som kommer direkt från AHL, som ju har ett annat schema och ligger några veckor efter oss… Men hur orolig ska man vara för den biten?
”De vi har påskrivna idag har ju varit i Europa så de vet vad det innebär att vara här och spela. Pogge var i Bofors förra året, han var i Italien före det. Lalonde var, i och för sig första året, i Berlin förra året och likadant Aquino har x antal år i Europa. De vet ju vad det handlar om. Det tror jag inte ska vara någon fara.”