Från LA till LA, nya målvakten Justin Pogge har landat: “Den svenska hockeyn är betydligt mer fysisk än jag trodde innan jag kom hit”
Från LA till LA: Justin Pogge har lämnat soliga Los Angeles för att inställa sig i ett minst lika soligt Karlstad och Löfbergs Arena. Här kommer en första intervju med en av vinterns potentiella publikfavoriter samt lite kommentarer kring målvaktssituationen från sportchef Leif Carlsson, huvudcoach Tommy Samuelsson samt målvaktstränaren Jonathan Höjd.
Ryktet gick redan ganska tidigt i våras om att BIK:s succékeeper var aktuell för Färjestad. Färjestad då egentligen med målvaktssidan full – såväl PW som Danny Taylor står under kontrakt, men med en ömsesidig överenskommelse med långtidsskadade, opererade Taylor om att kontraktet KAN brytas om rehabtiden drar ut på tiden eller annan lösning som funkar för båda parter dyker upp. Signalerna jag fick från Färjestad var tidigt att Taylor inte skulle komma tillbaka, och Justin Pogge presenterades sedan mycket riktigt som nyförvärv (2 år) redan i slutet av april.
När jag i söndags frågade Leif Carlsson om läget när det gäller Taylor sa han så här:
”Taylor kör fortfarande rehab hemma, och vi har visserligen inte sett honom här, fysiskt, men rapporterna säger att han har återställt sig väldigt bra. Han har ju ett år kvar på kontraktet, men han vill egentligen vara kvar där borta så han håller på att titta efter ett nytt lag. I dagsläget är det inte så mycket mer vi vet än att han frisknat till på ett bra sätt och letar lag hemma.”
Kan det bli ett scenario där han återkommer till Färjestad och ni står med tre målvakter?
”Nej, inte i nuläget. Inte vad vi vet idag, i alla fall.”
_ _ _
Färjestad vill se två målvakter som kan dela på sysslan och avlasta varandra, det har både nya målvaktstränaren Jonathan Höjd och Tommy Samuelsson slagit fast. Så här sa till exempel den sistnämnde i våras när Pogge först presenterades:
“Med alla de matcher man spelar under en säsong behövs två bra målvakter som kan dela på jobbet. Det är tufft såväl mentalt som fysiskt att spela alla matcher och så, på det, ett slutspel med match varje dag. Sedan vet jag ju hur farligt det kan bli om man bara har en målvakt och denne går sönder.”
Jonathan Höjd utvecklade resonemanget i den tvådelade intervju som jag gjorde med honom i början av sommaren:
”Vi spelar ju oerhört mycket matcher under en säsong, och jag tror att man i dagens hockey måste ha igång två målvakter. Vad som helst kan hända, och vi pratade ju om skador och sånt. Har man då en målvakt som har stått två av fyrtio matcher som ska in… Det blir svårt för laget då.”
Hur tänker ni kring årets målvakter, PW och Pogge, när det gäller den biten?
”Det är ju Tommys slutgiltiga beslut som gäller, vem han vill sätta in i målet. Men båda två ska vara redo så långt in på säsongen som möjligt. Sedan brukar det alltid utmynna i att någon tar förstaspaden och gör det riktigt bra. Det brukar alltid bli så när man varierar. Sedan var väl kanske Frölunda som bekräftade regeln i år när de körde varannan under slutspelet och det inte gick så bra. De hittade inte riktigt rätt. Men det brukar ge sig själv, och här i Färjestad kommer båda två att stå rätt så mycket, kan jag säga.”
Räkna därför starkt med att Färjestad kommer att hålla både PW och Pogge varma och alerta under säsongen.
_ _ _
Den 28:årige kanadensaren Justin Pogge imponerade i allsvenskan förra året: Åtta nollor i grundserien och en räddningsprocent över 92 talar sitt tydliga språk. Han är en storväxt (192 cm/93 kg) målvakt som kom till Sverige och Karlskoga via en säsong i den italienska ligan. Han draftades av Toronto 2004 (i tredje rundan, #90 totalt), vann JSM-guld med Kanada 2006 och har sedan dess spelat en handfull matcher i NHL men desto fler i AHL.
Stor men rörlig, snabb med plocken och aggressiv så tillvida att han står upp för sig själv är intrycket som jag har fått av de klipp jag sett. Tyvärr hann jag aldrig över till Karlskoga för att se honom live, men rapporterna som jag gått från de som sett honom är mycket positiva.
Om ni inte kan ge er till tåls till onsdagens ispass och helgens träningsmatch, kan ni redan nu börja bilda er en uppfattning genom det här gamla men underhållande youtube-klippet.
_ _ _
Jag fick en pratstund med Pogge i söndags, och det positiva intryck som jag fick av honom som person redan när han medverkade via Skype vid vårens presskonferens förstärktes när vi träffades öga mot öga!
Läs, begrunda och bilda er egen uppfattning:
Välkommen till Färjestad och tillbaka till Sverige får man väl säga, Justin Pogge!
“Tack så mycket!”
Nygifte Justin Pogge är förvisso alltså kanadensare men bor numera i Kalifornien, närmare bestämt i Los Angles, med sin fru Christina.
”Ja, jag kommer därifrån nu. Det är mitt nya hem, sedan tre år”, ler han.
Riktigt eländigt ställe att kalla hemma, eller vad säger du?
”Ja, eller hur, haha.”
Från ett LA till ett annat, om man ska försöka sig på att vara lite vitsig så här i värmeböljan. Pogge har tränat hemma i USA, och träningen har inbegripit ett och annat ispass tillsammans med målvaktscoachen som han har anlitat.
”Ett ispass i veckan har det blivit på ett ungefär, ovanpå övrig träning.”
Sverige och den svenska kulturen, såväl på isen som utanför isen, är ingen ny bekantskap för Pogge, som ju alltså har tillbringat den gångna säsongen som burväktare i BIK Karlskoga. Det är alltid spännande att höra människor från andra länder berätta om sin upplevelse av Sverige och de eventuella kulturkrockar som de råkat ut för, och därför var detta förstås något som jag gärna ville fråga kanadensaren Pogge om.
”När det gäller svensk hockey fick jag en bra inblick förra året när jag spelade i Karlskoga, och jag var dessutom den enda nordamerikanen vilket tvingade mig att dyka djupt ned i den svenska kulturen, haha. Min svenska är inte så bra, men jag förstår en hel del faktiskt.”
Åh, får vi kanske höra några smakprov?
”Haha, jag kan nog alla svordomar ni har i det svenska språket. Fast de får jag nog inte säga här, haha.” (Efter intervjun hävdar han att det är BIK Karlskogas Daniel Wessner som har invigt honom i den ädla konsten att smäda på svenska.) ”Och jag är inte så bra på att sätta ihop meningarna heller.”
Men då har du ju kommit en bra bit på väg med svenskan om du redan har börjat jobba med meningar!?
”Nja, det är nog snarare svengelska man skulle kalla det i så fall”, ler han blygsamt.
Redan under presskonferensen i våras när han först presenterades var det alltså något med honom som gjorde att jag kände att han är som klippt och skuren för att bli en ny fans-favorit. Hans avväpnande svar då på frågan om vad han visste om sitt nya lag var ganska talande: “Jag vet att FBK finns i Värmland, vid en stor sjö och att det vandrar omkring vargar i skogen runtomkring…. Och så vet jag att de har ett sjuhelsikes lag.”
När jag nu träffar honom ‘in person’ är han rapp och öppen, skojar och bjuder på sig själv och är hela tiden närvarande i diskussionen. Han gillar att prata med människor, och han är bra på det. Kort sagt en kille som det är ett sant nöje att intervjua.
Några intressanta eller kanske rent av störande kulturkrockar som du varit med om så här långt?
”Nej, ärligt talat kan jag inte på rak arm komma på något som är störande med den svenska kulturen. Det är enkelt att komma in i er kultur, särskilt för mig som kanadensare. Det finns många likheter mellan oss även om svenskarna till en början är lite mer tysta och stillsamma än oss kanadensare. Fast det där försvinner ganska snabbt…”
Det där är intressant: jag har hört andra kanadensare säga precis samma sak! Men hur är det med maten då, det brukar vara lite si och så med den biten när jag har pratat med andra transatlantiska spelare…
”Jag gillar verkligen maten här, den är jättebra. Pepparsåsen som ni har på allting och så de där raggmunkarna (uttalas på svenska, och ställer mig lite om jag ska vara ärlig)!
Raggmunkar!?
”Jepp, de är nog faktiskt min favoritmat här.”
Och smörgåstårtan, en annan svensk klassiker?
”Den tror jag inte att jag har hunnit prova än? Vad är det?”
Många spelare som jag pratat med, bland annat den i övrigt så diplomatiske Jack Connolly, har inte kunnat dölja sin avsmak inför den kreativa blandning av olika smörgåspålägg och röror som utgör paradrätten smörgåstårta. Men när jag beskriver hur man blandar smörgås, räkor, ost och diverse röror ler bara Pogge:
”Nej, det där skulle jag definitivt ha vetat om jag smakat så det får bli nästa grej att prova. Men pepparsåsen och potatis och så de där… köttbullarna (också detta uttalat på riktigt bra svenska) gillar jag.”
(Den där sista kommentaren får mig att fundera över om han menar brunsås. Eller är det bara jag som inte riktigt känner igen mig i det här med att ha pepparsås till allting?)
Nåväl, om vi ska lämna de kulinariska upplevelserna och ge oss in på den svenska hockeyn istället: vilka skillnader upplever du som målvakt mellan den nordamerikanska och den svenska hockeyn?
”Det svenska hockeyn är riktigt bra, med tekniskt skickliga spelare och bra fart. Den är betydligt mer fysisk än jag trodde att den skulle vara innan jag kom hit. När man kommer från Kanada tror man gärna att man har den biten där, men det finns en hel del stora, starka spelare här i Sverige också. Det är bra, för de kombinerar det med bra händer så att de kan spela också. Jag tycker att det är en fantastisk plats att få spela hockey på!”
Det har pratats en del här i Sverige om målvakternas utsatta situation, och nordamerikanska spelare som jag har pratat med har ibland varit upprörda över hur spelare här ofta ostraffade kan köra över motståndarmålvakterna. Inte minst som förövaren i Nordamerika skulle tas ganska hårt av målvaktens medspelare, medan det inte alls fungerar så i Sverige på grund av andra regler kring slagsmål. Hur tänker du som målvakt kring det? Är det en skillnad mellan svensk och nordamerikansk hockey där när det gäller hur skyddad man som målvakt är?
”Oj, det där vet jag inte så mycket om: Jag spelade i Karlskoga i fjol, och där lät de inte någon komma nära mig, haha. Men jag tror att det är ganska lika faktiskt, det handlar om att man kommer samman som en grupp och håller ihop och hjälps åt när det behövs. Men jag är en stor kille, jag kan ta vara på mig själv och klarar nog av att få en smäll eller två.”
Du hade en riktigt bra säsong i Allsvenskan och Karlskoga förra året – åtta nollor om jag minns rätt och 92.1 i räddningsprocent…
”Ja, det stämmer. Jag hoppas att kunna fortsätta på inslagen linje här i SHL och jag kommer arbeta hårt för att nå samma siffror här.”
Hur tänker du kring att dela på målvaktsspaden med PW? Jag vet ju att alla målvakter vill stå hela tiden, men samtidigt ställer den moderna hockeyn väldigt höga krav på just målvakterna.
”Jag tycker att det är bra att man är två. Konkurrens är bra, speciellt för målvakter, och när jag sitter på bänken är min roll att stötta och peppa min kollega. Jag ser fram emot att hoppa i utrustningen och påbörja samarbetet!”
Har du hunnit träffa PW än?
”Nej, det har jag inte, men jag tycker att han är en fantastisk målvakt. Han är väldigt atletisk och jag hoppas att lära mig ett och annat från honom.”
Ja, för du var här i arenan och såg några matcher i fjol, eller hur?
”Ja, förutom några slutspelsmatcher såg jag faktiskt hemmapremiären i september. När de spelade mot Örebro.”
Åh, den…
”Ja, det var en helt galen match. Slutade med straffar…”
Och helt fel slut… (Kort men plågsam resumé för er som eventuellt lyckats förtränga den: Färjestad föll i straffläggningen i en Löfbergs Arena närmast invaderad av överlyckliga, segerrusiga Örebrosupportrar.) Det måste även du som BIK Karlskoga-spelare ha tyckt?
”Haha, precis. Nu fick jag ju aldrig chansen att spela mot Örebro, men jag har ju förstås fått höra om rivaliteten mellan Karlskoga och Örebro.”
När kom diskussionen med Färjestad igång inför den här säsongen?
”Vi började talas vid direkt efter att Färjestad hade förlorat finalen. Färjestads representanter meddelade att de var intresserade, jag blev väldigt glad, satte min agent på det direkt och det blev klart ganska fort.”
Vilka mål har du personligen med den här säsongen?
”Först och främst att försöka vinna så många matcher som möjligt, och det övergripande målet är förstås att ta guld i vår. Det här är, tror jag, min bästa chans att få vinna en mästerskapstitel, men då krävs förstås att vi kommer samman och jobbar hårt för att nå det målet.”
Till sist: hur skulle du vilja beskriva dig själv som målvakt?
”Jag är en stor kille men ändå smidig. Jag försöker att stå rätt i varje situation, och jag tycker att jag lyckas ganska bra med det för att vara så stor som jag är.”
Då får jag tacka för pratstunden och önska dig lycka till här i Färjestad!
“Tack så mycket. Jag ser verkligen fram emot att få dra igång.”