Gameday! SHL-premiären från A till Ö – del två: Om nya regler och årets slut-/kvalspel, spännande juniorer och mitt omdöme om årets nyförvärv
Del två av tre, och bokstäverna J – S, i bloggens egen SHL-premiärsspecial. Jag redogör bland annat för de nya reglerna/måtten och tanken bakom, några spännande nya namn, hur slutspel respektive kval kommer se ut samt går igenom nyförvärven ett och ett så här långt.
J för Juniorer att hålla ögonen på lite extra i vinter
Anfallarna Victor Ejdsell (född 1995), Joel Eriksson-Ek och Rasmus Asplund (båda födda 1997) samt J20-kaptenen, 19-årige backen Oscar Niklasson, är några av de spännande och talangfulla juniorer som gläntar på dörren till A-laget. Landslagskeepern Adam Werner, en av landets främsta målvakter födda 1997, tränar redan med A-laget.
K för Kaptenerna
Tollefsen hoppade in i fjol när Walle behövde avlastning och gjorde det fantastiskt bra under den ändlösa prövning till säsong det blev. I år har han kaptensbindeln från start, assisterad av just Wallin samt nyförvärvet Jakub Klepis. Det behövs inte många minuter i deras sällskap för att konstatera att Wallin och Tollefsen har det som karaktäriserar bra ledare – pondus, driv och en förmåga att driva på genom att gå främst såväl på isen som bredvid. Dessutom är båda ärliga och rakryggade även i tuffa stunder och har en befriande självdistans och glimt i ögat. Klepis är kanske ett lite överraskande val, i och med att han är ny i föreningen. Men med den roll han är tänkt att ha och den vinnarkultur han har med sig in i föreningen är han inte ett så konstigt val.
Intervju och kort presentation av damernas kapten, Sara Kask, hittar du här.
Intervju med J20-kaptenen Oscar Niklasson, som jag gjorde i samband med lagets ispremiär, hittar du här.
L för de nya Linjerna
Lite nya linjer att hålla koll på: Dels införs så kallad hybrid-icing och dels flyttas blålinjerna närmare rödlinjen för att göra spelplanens ytterzoner större. Anledningen är dels att anpassa sig till internationell hockey och dels att göra hockeyn mer attraktiv.
Hybrid-icingen är en kombination av touch-icing ( ger färre avblåsningar) och traditionell automatisk icing (större säkerhet för spelarna). Om linjemannen bedömer att försvarande spelare kommer hinna först till pucken, döms icing. Den bedömningen ska göras redan i höjd med tekningscirklarna, för att undvika våldsamma kollisioner. Är man osäker döms icing. Bättre flyt i spelet är vinsten, alltså.
SHL konstaterar på sin hemsida att “Större ytterzoner anses främja offensiv ishockey. NHL har haft en liknande lösning i ett antal år, vilket anses ha fungerat väl.”
Rent praktiskt innebär det att man flyttar varje blålinje 1,5 m närmare mittlinjen. Spelmässigt ger det större zoner att försvara (extra tufft vid boxplay) och bättre utrymme vid anfall (inte minst vid powerplay). Därför kommer de nya, större zonerna ställa höga krav på special teams.
M för Medical Team
Missade ni inlägget där Mattias Hell och hans kollegor i det anonyma men oerhört viktiga Medical Team presenterades? Här hittar du det. Hell berättade en del intressant, inte minst om hur man ser på att gå ut med information om skador.
N för Nyförvärven
Många nya ansikten. Och spännande sådana: Här kommer några länkar till intervjuer som jag tycker är extra intressanta med Shawn Lalonde, Anton Hedman, Joachim Rohdin, samt Luciano Aquino. Fler intervjuer både med dem och övriga nyförvärv hittar ni på bloggen.
Jag har sett samtliga matcher live så här långt, och mitt omdöme om de nya utifrån detta är följande:
Luciano Aquino – Lite utav en chansning erkände FBK från start. Men har så här långt varit väldigt lovande. Kan bli ett av årets utropstecken såväl internt som i ligan. Skön kille dessutom.
Jesper B Jensen – samma här. Kom med höga rekommendationer, och jag förstår varför. Ung dessutom, bara 23 år gammal.
Shawn Lalonde – en tvåvägsback som, om vi ger honom lite tid, kan ta en viktig roll. Kan också vara fysisk.
Anton Hedman – håller på att växa ut till en personlig favorit. Lugn som en filbunke vid sidan om isen. Stenhård på isen. Att ha honom framför sig som målvakt måste vara som att sitta i en solstol och försöka lapa som intill Empire State Building.
Linus Persson – syntes väl inte så mycket till en början. Jag fick förklaringen av Tommy i helgen: problem med skridskorna (skavsår) störde i inledningen. Har sett betydligt piggare ut under de två senaste matcherna, och jag tror att formkurvan är i stigande!
Jakub Klepis – kommer med extremt höga förväntningar på sig. Har slagit bort en och annan passning, och bjudit motståndarna på godis några gånger under försäsongen. Har kanske inte riktigt hittat rätt kemimässigt med tänka lekkompisen Gulas (därav delningen i dagens premiär) men är en klass-spelare som kommer leverera när allvaret drar igång. Jobbar hårt, även hemåt, och har så mycket hockey i sig att man nästan blir tårögd ibland när man står bredvid och ser på.
Daniel Gunnarsson – ung (22 år), landslagslirare, tvåvägsback med bra skott och ännu en spelare som värvats för sin fina potential. Planerar att prata lite mer med honom snart – håll utkik här på bloggen.
Joachim Rohdin – precis my kind of lirare. Jobbar hårt, stundtals i det tysta, men med det där stora hjärtat och uppoffrande spelet som jag älskar att se. Det är ofta de offensiva kedjorna som får en stor del av uppmärksamheten, men följ gärna honom och hans eminenta kedja med Röymark och Forsberg när de gör livet surt för motståndarna.
Justin Pogge – det diskuteras vem som ska ha förstaspaden i år. Ge er till tåls, är min slutsats. Man kommer vilja ha två bra, heta målvakter igång så långt in på säsongens om bara möjligt. Det är A och O om man ska gå långt under säsongen. PW har visat vad han kan, och Pogge är väl införstådd med situationen och konkurrensen. Men den Los Angeles-baserade kanadensaren kommer ge PW en rejäl match om förstaspaden. Jag älskar hans storlek och hur han använder den för att täcka av målet. Måste uppfattas som groteskt stor när man kommer som motståndare. Kolla särskilt hans påpassliga, smarta första-pass av Myllys-klass (2 mål och 17 assist under åren i Luleå!). Kan bli några assist i vinter.
O för OLIKA antal, dvs box-play och powerplay
Powerplayuppställningarna Aquino, Gulas, Hedman, Gunnarsson och Jensen samt Åslund, Hillding, Klepis, Persson och Lalonde såg vi senast. I boxplay såg vi till exempel formationen med Wallin, Nygård, Arell och Grundel.
Som tidigare påpekats blir våra special teams och spelet i numerärt underläge/överläge oerhört viktigt i år när matcher i ännu högre utsträckning än tidigare kan komma att avgöras i de här spelformerna. Effektiviteten i powerplay måste upp, samtidigt som vi har blivit av med ett av fjolårets starkaste vapen i den spelformen. Nygga. Men Jensen känns som en lovande ersättare, och vi har fler som kan kliva fram på den positionen. Det är en styrka.
P för Poängkungarna
Lagets bäste poängplockare förra säsongen var Joakim Hillding. Med sina 41 poäng (18+23) hamnade han på sjunde plats totalt i SHL:s poängliga.
Av lagets tio bästa poängplockare förra säsongen (Hillding, Åberg, Åslund, Connolly, Gulas, Lundh, Nygren, Berglund, Nygård och Röymark) är bara hälften kvar i laget i år, men jag tror att såväl Aquino som Klepis kan ta plats i toppen, liksom flera av backarna. “Nygga” gjorde 20 (12+8) poäng på bara 25 matcher i fjol, men jag tror att det kan bli flera backar som delar på PP-jobbet i år, vilket kan fördela poängen på lite fler huvuden. Jag hoppas få se Nygård hänga på i toppen i år. Gulas har en märklig förmåga att göra poäng även under matcher där varken han eller laget är på topp. En bra förmåga.
Q för lagets egna “Q”, eller Quartermaster, som MI-6:s materialansvarige kallas i James Bond.
Missade ni mina inlägg med presentationer av lagets materialare, Jocke Andersson och “Fikon”? Läs och förundras över två killar som gärna verkar i det dolda, men som har en viktig del i lagets framgångar.
R för Rutinen
Rickard Wallin och Per Åslund hos herrarna. Tilda Antonsson hos damerna. Ryggrad och förebilder. Oerhört viktiga för lagen i vinter.
S för Slutspel
Efter grundseriens 55 omgångar är de sex främst placerade lagen direktkvalificerade till slutspelet. Kvartsfinalerna inleds 12/3, semifinalerna 28/3 och finalspelet 12/4. Årets allra sista match, en eventuell sjunde och avgörande finalmatch, spelas 24/4. Alla datum hittar ni här.
Lag sju möter lag tio medan lag åtta möter lag nio i en matchserie i bäst av tre matcher för att fastställa vilka ytterligare två lag som går till kvartsfinal i slutspelet. Play in spelas 7/3-10/3 2015.
På grund av att SHL utökas med två lag ser årets kvalserie lite annorlunda ut: Lag elva och tolv får spela vidare om en plats i SHL till nästkommande säsong genom det så kallade direktkvalet. Ettan och tvåan i Allsvenskans grundserie gör upp om en direktplats i SHL genom en separat matchserie, där förloraren får ännu en chans genom att spela direktkvalet. Lag 3-8 i den Allsvenska grundserien gör upp om tre platser i direktkvalet. Direktkvalet, som kan bli riktigt intressant, består alltså av lag 11-12 i SHL samt fyra lag från Allsvenskan. De spelaren en matchserie i bäst av 7. Segrarna till SHL, övriga till Allsvenskan.
_ _ _
Nästa del i A-Ö, den tredje och sista, dyker dyker om runt tre-snåret!