Shawn Lalonde om säsongen så här långt – utvecklingen, lärdomarna och utmaningarna: “Om du gör ett misstag därute syns det direkt”
Ett lite längre snack med Shawn Lalonde om säsongen så här långt – om utvecklingen, lärdomar och utmaningar i alla dess former. Dessutom pratar vi det smått absurda i att möta Donald Brashear, som han genom uppväxten sett i NHL, på en hockeyrink i – Sverige!
Shawn Lalonde har, liksom resten av laget, tagit några ordentliga och viktiga kliv efter en tuff start på säsongen. Jag, och flera med mig noterade jag, tyckte att kanadensaren stod för en riktigt bra insats i Modo-matchen. När jag träffade honom i omklädningsrummet efteråt pratade vi om säsongen så här långt och hans tankar om svensk hockey och livet som kanadensare i Sverige. Dessutom gav han sin syn på det lite otippade mötet med Brashear.
Först och främst: Dina tankar om matchen idag. Det blev seger till slut, efter straffar.
“Ja, vi fick två viktiga poäng. Just nu gäller det att hela tiden skrapa ihop så många poäng vi bara kan. Vi har spelat bättre nu, framför allt startat matcherna bra och åkt mycket skridskor. Dagens match handlade om en kamp där båda vill avancera i tabellen. Det gjorde att det blev en ganska bra match med två lag som tävlade.”
Jag tyckte att matchen i mångt och mycket påminde om Örebro-matchen i lördags, och det tyckte även Leif Carlsson under presskonferensen.
“Ja, absolut, jag håller med. Vi kom ut bra från start i båda matcherna, åkte mycket skridskor och skapade bra press i deras zon med många målchanser. Det känns bra att vi kommit dit, nu gäller det bara att få utdelning på chanserna också. Nu måste vi bli mer effektiva och sätta puckarna.”
Sedan tycker jag att det är intressant med de här andraperioderna… Det känns som om ni ofta kommer ut sämre just till andra perioden?
“Ja, det känns nästan som om vi skulle strunta i den där periodpausen och bara köra på”, ler han lite snett innan han blir allvarlig. “Nej, det är förstås något som vi måste jobba på. Den här säsongen har varit upp och ned, och den biten är något vi måste korrigera och bli bättre på.”
Du gjorde en riktigt bra match idag, tycker jag. Jag minns särskilt det där läget i första när du hamnade ensam mot ett par Modo-lirare i egen zon, och löste det strålande genom att kasta dig och avvärja läget…
“Åh, den där en-mot-trean? Ja, jag jobbar på stabiliteten i defensiven. För några veckor sedan hade jag en hel del minus och en del insläppta mål, och det är något jag jobbar hårt med att förbättra. Jag vill vara stark på egen planhalva, och spela så som jag vet att jag kan spela. Att laget vinner är det viktiga, och jag vill vara med och bidra till det.”
Det är december och du är ungefär halvvägs in i grundserien under din första SHL-säsong. När du ser tillbaka på säsongen så här långt, hur skulle du vilja summera dina intryck? Är den svenska ligan som du förväntade dig, till exempel?
“Ja, det är en riktigt bra, jämn liga. Sedan trodde jag, om jag ska vara ärlig, att det skulle göras mer mål. Det är många 2-1 och 3-2-matcher, så defensiven blir väldigt viktig. Lagen i den här ligan ger inte mycket utrymme offensivt, så man måste jobba hårt för att skapa chanser.”
Hockeyn som jag har sett i den tyska ligan påminner ganska mycket om den transatlantiska…
“…Jepp, ‘run and gun, up and down'(läs: böljande spel med många chanser för båda lagen). Det görs misstag över hela banan, som skapar lägen för båda lagen. Det är därför det ofta blir målrika matcher och större siffror i resultaten där.”
“Utmaningen för mig, som professionell spelare, är att utveckla mitt försvarsspel, och det jobbar jag på nu. Folk vet vad jag kan bidra med i offensiven, nu gäller det att förbättra även defensiven för att få ihop hela paketet.”
När jag jämför SHL med de utländska ligor jag sett tycker jag ibland att den svenska hockeyn känns mer som ett parti schack i jämförelse. Det ligger mycket strategi i vårt spel, och det gäller att hela tiden vara rätt placerad, bygga upp lägena och ha tålamod för att inte ge bort något.
“Ja, helt klart! Laget som gör minst antal misstag brukar oftast vinna här. Det är lite samma sak som i schack – gör du ett misstag där är du med största sannolikhet körd – så det är definitivt en bra liknelse!”
Var det ovant i början att komma från en liga där det är mer tuta-och-kör till en tajt liga som SHL? Tar det ett tag att vänja sig?
“Ja, helt klart. Det gäller att anpassa sig och se till att minimera misstagen. För, om du gör ett misstag därute, syns det direkt. För mig gäller det att tajta till i defensiven – ju färre misstag, desto bättre!”
Handen på hjärtat: Hade du förväntat dig att du skulle spela mot Donald Brashear i den svenska ligan..?
“Haha, nej! Jag trodde faktiskt att det var ett skämt första gången jag hörde talas om det där. Han kommer ju från Quebécs seniorliga, som i princip bara är en ‘fighting league´. Killarna får betalt för att fajtas, så… Men jag vet att de (Modo, min anm) tycker att deras killar har fått för mycket smällar, och att det lett till en del skador. Det är ju upp till dem om de tycker att det är nödvändigt, och det är helt okej för mig. Men man får ju inte slåss här, så om han skulle göra något finns det en stor risk att han blir hårt straffad av ligan.”
“Vi får väl se hur det blir, men det kan faktiskt vara en fördel för de andra lagen. Det är ingen idé att slåss i den svenska ligan i och med att det inte är tillåtet. Han kan inte göra så mycket mer än att slåss, så ju mer han spelar desto bättre, haha. Man får väl se honom mer som en störningsmoment, som ska skrämma upp motståndarna lite. Men jag är inte särskilt rädd, haha!”
Pratar han mycket ute på isen?
“Nja, han sa inget till mig, men jag tror att han snackade en del med Tollefsen…”
Och de bytte inte kakrecept, så här i juletider?
“Nej, jag tror inte det, haha.”
Jag såg att han var ute efter bland andra Jensen och Hedman, om jag minns rätt, men de var med på noterna och passade ifrån sig pucken…
“Ja, man måste ha koll på honom när han är ute på isen. Han är en spelare som jobbar för att skapa energi åt sitt lag. Men han är inte så smidig eller snabb på skridskorna, så man får dra på några skär och åka ifrån honom.”
Om någon hade sagt till dig när du var liten grabb att du en dag skulle spela mot Donald Brashear, i den SVENSKA ligan, hade du trott dem då?
“Nej, jag hade antagligen bara skrattat, haha. Lite konstigt känns det ju – jag såg ju honom spela under min uppväxt och han är ju en NHL-slagskämpe av rang. Han har inte förlorat många fajter!”
Ni är ju inte på något sätt samma typ av spelare, men var han en förebild för dig när du växte upp?
“Nja, inte någon jag såg upp till på det sättet, kanske… Men jag visste att han var en av killarna som såg till att hålla spelet ärligt, och att han var duktig på sitt jobb. Annars hade han inte fått spela så länge i NHL som han gjorde.”
Det förekom en hel del snack i media innan matchen om att det skulle bli fajt. Hur mycket snackade ni i laget om hur ni skulle förhålla er till det och till honom?
“Ingenting faktiskt. Vi vet ju att vi inte får slåss, men om han skulle göra något skulle det antagligen bli jag eller Tolle som blev tvunga att svara. Det är en del av spelet, och det handlar om att inte göra något dumt. Händer det så händer det. Kanske nästa gång?”
Det var tufft när Modo fick in kvitteringspucken till 2-2 med bara drygt två minuter kvar av ordinarie tid. Extra tufft när det sker genom en slumppuck via vår spelare...
“Ja, den studsade oturligt via Gunnarsson. Inget han kan göra något åt, det blir så ibland. Visst var det jobbigt när de kvitterade när det var så pass kort tid kvar av perioden och efter en sådan upphämtning som vi hade gjort med två mål i sista. Vi fick verkligen jobba hårt för de här två poängen, och vi behövde ta tre, dessutom. Vi har tvingats spela förlängning alldeles för många gånger i år! Men för vår del handlar det nu bara om att studsa tillbaka och fortsätta jobba hårt.”
Jag tycker mig ändå se en stor skillnad i laget jämfört med tidigare. Då kunde det bli ganska skärrat i egen zon, speciellt när ni hamnade under press. Nu jobbar ni, på det stora hela, mer metodiskt och lugnt.
“Ja, absolut. Jag tror att det i mångt och mycket beror på vår forecheck. Tidigare avvaktade vi och lät dem komma med fart, nu kliver vi på mer och möter upp och det funkar bra eftersom vi är ett skridskostarkt lag. Det kan vi använda till vår fördel. Förut höll vi tillbaka lite, för att inte ge bort chanser, och det är också en anledning till att vi inte har gjort så många mål. Men nu har vi ändrat lite i vårt spel, och jag tycker att det känns bra!”
Nu vill jag höra lite svenska! Jag har hört dig säga ett och annat svenskt ord, och du har ett imponerande uttal!
“Har jag? Tack! Det visste jag inte. Jag kan väl typ bara tre ord: ‘Tack så mycket’, ‘tjena’ och ‘hej då’ (klockrent uttal, min anm). En del språk är svårare än andra, och svenskan är inget lätt språk. Men ju mer jag är med killarna och hör språket, desto mer förstår jag. Ta genomgångarna av övningarna på svenska med Tommy till exempel, jag börjar förstå mer och mer av det han säger. Några år till här i Sverige, så jag får höra mer av språket, och jag kommer antagligen att kunna prata lite mer svenska.”
Vi hoppas att du blir kvar här ett tag!
“Ja, jag också. Du får ta ett snack med Leffe och Håkan, haha!”
Det ska jag göra, haha! Men apropå det här med att snappa upp ord, jag är ju utbildad svenska som andraspråks-lärare och tycker att det är väldigt intressant. Några svordomar borde väl också ha fastnat i den värld du rör dig i? Kraftuttryck brukar man lära sig tidigt…
“Jajamensan!” (Här radar han upp en imponerande samling svavelosande uttryck, allt på prydlig svenska. Av hänsyn till känsliga läsare bryr vi oss inte om att återge dem här.)
Som kanadensare har du vuxit upp i ett tvåspråkigt land (engelska/franska). Pratar du franska? Det är ju i så fall en fördel när det handlar om att lära sig nya språk!
“Ja, jag pratar flytande franska och det känns definitivt som det hjälper. Sättet på vilket ni uttalar “r” till exempel och sånt. En del ord och en del uttal låter väldigt likt franskan. Sedan är det stor skillnad på franskan de talar i Paris och den vi talar hemma. Totalt olika! Jag har varit i Frankrike några gånger, och när jag pratar franska med dem svarar de mig på engelska!”
“Jag bor ungefär tio minuters bilresa från Québec”, berättar han. “Där är franskan stor och allt, undervisningen i skolorna och skyltar till exempel, är på franska. Fördelningen är väl ungefär 70 % franska och 30 % engelska. I min hemstad pratar de flesta franska i affärerna och sånt, så det är lite annorlunda. I skolan hålls all undervisning på franska. Jag gick i franskspråkig skola till mitt elfte år, men när jag skulle börja ‘junior’ flyttade jag och på den skolan hölls undervisningen på engelska. Båda mina föräldrar är tvåspråkiga, och när vi talas vid pratar vi franska.”
Det är ju perfekt – då är du verkligen tvåspråkig! Kommer dina föräldrar hit i vinter, förresten?
“Vi vet inte riktigt än. Flygresorna hit är dyra, men vi håller koll för att försöka hitta en passande flight till bra pris. De vill verkligen komma hit, både för att se mig spela och för att besöka Sverige, Norge och Köpenhamn, Danmark.”
Julen nalkas, och lite julledigt blir det. Hur ser julfirandet ut för familjen Lalonde (som består av Shawn och hustrun Rachael, min anm) i år?
“Jag och min fru åker till Amsterdam. Jag har hört att det ska vara mysigt där med alla ljus och julmarknaderna och allt sånt. En trevlig stad, också. Julledigheten är för kort för att vi ska hinna hem. När vi väl landat och kört två timmar för att komma till min hemstad skulle det vara dags att vända om igen. Så det är bättre att stanna här i Europa och ha det mysigt.”
Har du hunnit med att äta någon svensk julmat ännu?
“Nej, jag har inte hunnit med det än. Bara lite svensk snitzel, haha. Men jag vet att laget ska äta julmiddag tillsammans, så då finns det kanske lite svenska specialiteter där. Jag ser fram emot att få prova dem då!”
Lite sill då kanske?
“The sill… Åh…” Han låter lite tveksam.”Det verkar lite gummiaktigt?”
Det är faktiskt gott, fast lite speciellt innan man vänjer sig...
“Haha, det är kanske lika bra att jag inte vet vad det är så går det nog bättre.”
Och så har vi ju lutfisken. Den tycker jag är vidrig! (Här kliver fotografen Jocke in och protesterar – han är ett stort fan av lutfisk)
“Lutfisk? Vad är det för något? Val?”
Nej, det är torkad fisk. Förberedd som man gjorde förr i tiden, före frysen fanns. I god tid före jul la man den torkade ‘plankan’ i blöt så den sväller upp igen. Inget du känner igen hemifrån Kanada?
“Okej, nej, det har jag aldrig hört talas om. Jag får väl prova det!”
Shawn Lalonde skrattar. Han är inte rädd för att ta sig an nya utmaningar. Oavsett vilka.