Superhelg för oss med Färjestadshjärta! Allt inför helgens viktiga matcher!
En superhelg väntar för oss hockeyälskare. Varför inte göra lördagen till en enda lång hockeyfest genom att stötta Färjestads damlag, herrlag, J20-lag och J18-lag som alla fyra spelar viktiga matcher hemma i Löfbergs/Kobbs Arena? I det här inlägget hittar ni intervjuer, försnack och förutsättningarna inför nedsläpp i FBK Dams och juniorlagens matcher!
Ja, snacka om en häftig helg i hockeyns tecken för oss med Färjestadshjärta!
Klockan 16.00 tar A-laget emot Leksand, och på köpet kan vi nog förvänta oss en svans högljudda fans och tät stämning i hallen. Torsdagens segern mot HV71 och det förbättrade spel vi sett under de senaste veckorna i kombination med revanschlust efter senaste mötet gör att jag har en skön känsla inför morgondagens match. Mer om den matchen när laget är spikat.
Men dagens hockeyupplevelse inleds med fördel långt före nedsläpp i den matchen!
Lördagen inleds nämligen redan 11.00 med omstart i damernas Division 1 Västra där FBK Dam har kopplat ett fast grepp om seriesegern och en eftertraktad plats i kvalet till Riksserien. Nu gäller det bara för tjejerna att stå pall för trycket och knyta ihop säcken. VIK Västerås HK står för motståndet i lördagens match, som spelas i Löfbergs Arena.
Därefter inleder FBK:s äldsta juniorer, J20, Topp 10-serien med att ta emot förra årets SM-finalmotståndare, HV71, hemma i Kobbs Arena 13.15. Nu börjar allvaret för juniorerna, som efter ett silver förra året och ett brons året före det har en fin historik sedan återkomsten. Redan nästa dag, söndag klockan 12.00, är det dags för nästa omgång, också den hemma, då Rögle:s J20 gästar Karlstad och Löfbergs Arena.
J18 premiärspelar i J18 Allsvenskan Norra hemma mot Timrå klockan 17.15 i Kobbs och tar dagen efter emot Brynäs 13.15.
I det här inlägget går vi igenom förutsättningarna och snackar med FBK Dams och J20-lagets tränare om läget i laget, förberedelserna och målsättningarna.
_ _ _
FBK Dam tar inte ut något i förskott! Trots en stabil ledning av Division 1 Västra och det faktum att det krävs en snudd på utomjordisk kollaps för att laget inte ska kunna knipa kvalserieplatsen vägrar tjejerna att ta ordet “klara” i sin mun. Ett högst medvetet drag, förstås, för att det unga och relativt orutinerade laget lättare ska kunna behålla fokus och inte trassla in sig i några nerver.
Fem omgångar återstår de facto innan grundserien den 14/2 är färdigspelad. Då går segrarna från Division 1 Västra, Södra, Norra samt tre lag från Division 1 Östra vidare till kvalserien, där de två sämst placerade lagen i damernas högstaliga, Riksserien, väntar. Kvalserien avgörs genom att samtliga lag under fjorton omgångar möter varandra två gånger (hemma/borta) under perioden 21 februari-22 mars. De fyra bäst placerade när serien är färdigspelad är kvalificerade för spel i Riksserien kommande säsong.
Damerna har använt det tre veckor långa uppehållet till återhämtning varvat med lite hårdare uppbyggnadsträning.
Er egen version av Hell week, Kecke Wilhelmsson?
”Haha, ja det kan man kanske säga. Antalet isträningar, tre i veckan, har varit detsamma men vi har varvat korta och långa jobbiga övningar med fokus på både hjärtat och benen. Lite jobbigare än vanligt, för vi ville ha in övningar som gör att vi håller igång. I januari trycker vi på med fys före varje träning, dels med vår fystränare Susanna och dels genom att vi själva kör 30-40 minuter med olika banor och ruscher på läktarna. Det gör vi för att få lite extra kraft i benen och för pulsens skull. Man tappar alltid en del där under säsong och det är viktigt att vara väl förberedda inför en eventuell kvalserie. Sedan lättade vi lite på träningen lagom till omstarten.”
De båda närmaste matcherna är viktiga eftersom laget vid seger kan säkra seriesegern redan i förtid:
“Ja, nu har vi Västerås hemma 10/1 (läs i morgon) och Nora borta 21/1 och efter det kan det vara klart med kvalseriespel för vår del. I så fall kan vi, efter någon vecka eller två, göra ytterligare en ‘dykning’ inför kvalserien. För då kommer det bli jobbigt!”
Ja, även om laget värjer sig från allt snack om kvalserien har damtränarna förstås börjat förbereda inför det högst tänkbara scenariot. Ett sätt är att försöka utöka truppen. Damhockeyn lever, som våra läsare är väl medvetna om vid det här laget, med helt andra förutsättningar än herrarna: spelarna har studier och jobb att ta hänsyn till, vilket – i kombination med sjukdom och skador – rent praktiskt har inneburit att laget har tvingats spela match med till exempel bara fyra backar eller en målvakt tillgängliga. Det blir 60 tuffa minuter även mot grundseriens motstånd, och det blir ohållbart mot det massiva motstånd som kvalserien kommer bjuda på! Där kommer varenda match vara i nivå med de tuffaste matcherna i grundserien, och för att orka hela vägen behöver laget ha en bred trupp.
”Ja, går vi dit kommer det slita på tjejerna. Vi har bjudit in ett par spelare att provträna med oss, och sedan får vi se hur det blir. De är duktiga, men det måste funka med laget och förstås också med allt runtomkring. Just nu ligger fokus på det eventuella kvalet, men vi tittar förstås också redan nu på läget inför nästa säsong. Då är det bra att ha lite krokar ute. Det har redan ringt lite spelare och hört sig för inför nästa säsong”, avslöjar Kecke. ”Men vart det landar vet vi inte i nuläget. Det hänger ju i vanlig ordning på jobb, skola och sådana saker.”
Kecke och hans kollegor har ganska bra koll på läget i de andra divisionerna:
”Jodå, jag har full koll på vilka som ligger i toppen på divisionerna och som vi antagligen kommer att få möta. Däremot har vi inga möjligheter att åka och scouta dem. I den södra divisionen leder HV just nu, och tittar man på resultaten känns den serien sämre än vår. Det är gynnsamt för oss om inte HV, som ser ut att gå vidare därifrån, inte har fått så tuffa matcher. ”
Göteborg HC (tidigare Hisingen Hockey), som det skrevs en del om inför årets säsong då hockeyproffset Fredrik Pettersson gick in med pengar i satsningen, spelar i den södra divisionen och ligger, med fyra omgångar kvar att spela, sex poäng efter HV som dock har en match mindre spelad. HV71 har tidigare spelat i Riksserien, men åkte ut säsongen 12/13.
”I norra divisionen ser det ut att bli Björklöven i och med att inte serieettan Modo 2 (som ju redan har ett lag i Riksserien) får kvala. Björklöven har jag inte heller så stor koll på, och serien har bara fyra lag.”
Intressant att notera i den norra divisionen är att jumbon, Luleå, inte har tagit en enda poäng under de sex omgångar som rapporterats in så här långt. I den östra divisionen, som består av nio lag, går tre lag vidare till Kvalserien. Djurgården, som med hjälp av extern finansiär kunnat storsatsa och värva landslagsspelare som målvakten Valentina Lizana Wallner och Tina Enström, får finna sig i att bära ett stort favoritskap inför vårens kvalserie.
”Det jag vet är att Djurgården är väldigt bra. De kommer bli en utmaning. Sedan är det Södertälje och Almtuna som ser ut att göra dem sällskap från östra divisionen. Även där får de övre lagen stryk av lagen under ibland, så det är svårt att veta exakt var de står.”
”När det gäller Riksserielagen som ska kvala, Sundsvall och SDE HF, kommer de ju med en negativ trend eftersom de är tvärsist i Riksserien. Men de har å andra sidan spelat mot lag med ett högre tempo hela säsongen.”
Riksserien ska alltså, precis som SHL, utökas med två platser inför nästa säsong vilket innebär att fyra av de åtta lag som spelar årets kvalserie kommer att få en plats i högstadivisionen 15/16.
”Vi har sagt att OM vi nu går till kvalet tänker vi inte lägga oss där! Vi ser det som 14 matcher bonushockey den här säsongen, och vi har ingen press på oss. Blir vi åtta så blir vi, vi har gjort en fantastisk säsong ändå. Men vi känner ingen press eftersom vi tidigt gjorde klart att vi inte siktar på Riksserien i år. Och skulle det mot förmodan bli det ändå, ja då kör vi på det! Men det är inget som vi räknar med.”
Kecke är, precis som vi andra som följt laget på nära håll, imponerad över lagets utveckling under hösten:”Jag häpnar över hur snabbt de suger åt sig saker och tar de här stegen. Det är långt, långt över min förväntan att de skulle hinna lära sig så här mycket och få upp tempot, passningarna och hårdheten redan nu.”
Kecke delar, som bekant, tränarsysslan med de assisterande tränarna Anton Karlsson och Jan Labraaten, och det samarbetet lyfter han fram som en viktig del i höstens framgångar:
”Ja, det har varit bra att vara tre. Labraatens rutin – han har ju ändå spelat på ganska hög nivå – och Antons ungdomlighet är viktig då vi kommer med olika infallsvinklar. Jag är ingen demontränare, utan bidrar från min sida med ledarskap och engagemang. Vi får också mer tid att jobba enskilt med spelare, utifrån deras behov.”
Om du skulle försöka dig på att bryta ned det som ni tränare är mest nöjda med så här långt av säsongen i tre punkter, vilka skulle de vara i så fall?
”För det första börjar de förstå vad som krävs. De har hittat sin roll i laget, och förstår att man inte kan spela 30 minuter per match på den här nivån. Dessutom har de lärt sig väldigt mycket, framför allt när det gäller att inte ha så bråttom utan att de kan åka mer skridskor och skapa mer tid. På så sätt gör de varandra bättre också. Dessutom ser vi att passningarna blivit hårdare, och skridskoåkningen är också riktigt bra nu, vilket också är en viktig nyckel. De har förbättrat sig rejält även i spelet utan puck. Men en av de viktigaste nycklarna till framgången är helt klart glädjen. Lagkänslan är stark – jag har aldrig tränat en grupp som är så homogen förut!”
Här kommer Jan Labraaten förbi och bryter in:
”Ja, jag tycker att det starkaste intrycket på mig, jämfört med killar och juniorer. Det är roligt där också, men det finns så mycket allvar som hänger över och tynger. Här är glädjen och kärleken till hockeyn väldigt central.”
Någon punkt som ni känner att ni behöver jobba med och förbättra inför en eventuell kvalserie?
”Vårt försvarsspel”, säger de båda tränarna med en mun. ”Där måste vi upp ett snäpp och bli lite mer beslutsamma med ett snabbt förstapass.”, konstaterar Kecke.
”Det är lite svårt i den här serien där vi, under drygt hälften av matcherna, inte behöver tänka på försvarsspelet”, säger Labraaten.
”Vi har press-spelet och skridskoåkningen, men vi kan alltid bli bättre i passningsspelet och att bli lite mer kyliga i vissa lägen. Men just försvarsspelet är svårare att förbättra när det är så sällan som vi får möjlighet. Ja, utom mot lag som Leksand, när vi å andra sidan får häcken full”, ler Kecke.
Det är fritt, eller så kallat “frivilligt”, inträde till damernas matcher. Det innebär att den som vill kan lägga ett bidrag i den brevlåda som finns i gången vid ståplatsläktarens ena hörningång. De bidrag som kommer in går oavkortat till damernas kassa. Missa inte chansen att se laget som ger spelglädjen ett ansikte!
_ _ _
För FBK J20 är det alltså premiär för J20 SuperElit Topp 10, som omfattar de fem bästa lagen i SuperElits båda divisioner (Södra respektive Norra). Konkurrenterna som kvalificerat sig i år är Djurgården, HV71, Leksand, Linköping. Modo, Rögle, Skellefteå, VIK Västerås och Örebro, och de tio lagen möts en gång hemma och en gång borta. Färjestad slutade på andra plats i division Södra, efter Linköping, men tränaren Staffan Lundh konstaterar att det som varit inte spelar någon roll – i Topp 10 börjar alla om från noll.
“Vi gjorde en bra grundserie, sett över 27 matcher, som resulterade i en andraplats”, summerar han. Motståndet i vår division var hårt, och det kommer inte att bli några lättare matcher nu. Tittar vi på lagen från den andra divisionen mötte vi Modo och Leksand under vår egen cup, U20 Superchallenge, tidigt i höstas.”
Färjestad besegrades då av Leksand i semifinalen och förlorade bronsmatchen mot Modo. Divisionskollegan Rögle tog till slut hem segern i den cupen, efter att ha besegrat Leksand i finalen. I SuperElit Södra:s grundserie slutade de dock först på fjärde plats, och regerande mästarna HV71 återfinns först på femte plats. Det känns ganska öppet med andra ord.
“Ja, det kommer bli ett riktigt getingbo”, spår Lundh utgången av årets Topp 10 och det efterföljande SM-slutspelet. “Ingenting känns givet, och det är det som är roligt. Det känns jättekul att få ta oss an den här utmaningen. Vi tror på det vi gör, och utifrån det får vi se vad som händer. Det är lite som att hoppa fallskärm – bara att slänga sig ut och se vart det slutar.”
“Självklart siktar vi på att nå en topplacering även i år, men samtidigt måste vi vara realistiska. Det kommer bli många svåra matcher och vi vet inte hur mycket killar som Rasmus Asplund, Joel Eriksson-Ek och Victor Ejdsell kommer att vara tillgängliga eftersom de också spelar med A-laget. Samtidigt är det en viktig utmaning för de andra killarna i laget att ta över stafettpinnen. Vi har ett stort gäng, med spelare som till exempel Tobias Sjökvist, August Gunnarsson, Martin Karlsson och Jesper Nordin med flera, som står redo att dra lasset. Och det är ju en del av det roliga, att killarna som tagit steget upp till A-laget inspirerar de andra killarna.”
Lundh trycker på det faktum att killarna är under utveckling och att Topp 10 är ett viktigt steg i spelarnas utbildning:
“Man får inte bara jaga resultat. Fokus ligger i första hand på resan, på att vi fortsätter vår utveckling och får prova på att spela mot hårt motstånd och under de här förutsättningarna. Det är små marginaler på den här höga nivån, men givetvis siktar vi på att göra så bra som möjligt ifrån oss.
Efter att avancemanget till Topp 10 blev klart i december, med två omgångar kvar av grundserien, har laget ägnat sig åt att förbereda sig inför vårens prövningar.
“Vi har tränat på bra och kört lite tuffare och lite tyngre innan killarna fick lite ledigt under julen. Det känns bra, vi har ingenting att skylla på där. Sedan får vi utgå från det och ta det steg för steg under våren.”
Staffan Lundh och hans tränarkollegor har hela truppen tillgänglig förutom Oscar Niklasson, som haft en tuff och otursdrabbad höst med både hjärnskakning och halsböld. Tråkigt för kapten Niklasson, som dessutom är inne på sitt sista juniorår, att få säsongen så sönderhackad och vi håller förstås tummar och tår att vilan som ordinerats kommer att göra honom gott och redo för det som väntar.
När jag ber Staffan lista några viktiga nycklar till framgång i vår lyfter han främst fram laginsatsen:
“Det är ju laget som ska göra det här tillsammans. Nu gäller det att alla hjälps åt och gör det som vi kommit överens om och tränat på under året. Det handlar inte bara om skicklighet, utan att få till alla bitar. Sedan kommer det förstås att finnas spelare och faktorer som är extra viktiga: ett bra målvaktsspel krävs för att nå hela vägen, liksom bra powerplay. Just powerplay är en utmaning på juniorsidan eftersom det är svårt att träna ihop formationerna. Dels vet man inte vilka spelare som kommer att vara med under matcherna eftersom de kan bli upplockade till A-laget, och dels kan vi få ned spelare från A-laget som ska ha speltid, och då knuffar de undan andra spelare. Det är en sann utmaning!”
Topp 10 spelas mellan 10/1 och 15/3 och följs alltså av årets Junior-SM-slutspel dit samtliga lag som tagit sig till Topp 10 är direktkvalificerade. De tio lag från J20 SuperElit som inte kvalificerat sig till Topp 10 (bland andra Frölunda, förra årets JSM-bronsmedaljörer Brynäs samt Växjö) spelar den så kallade “Fortsättningsserien” där lag 1-6 tar sig vidare till slutspelet. De tio Topp 10-lagen och de sex anslutande lagen från Forsättningsserien går in i SM-slutspelet via åttondelsfinaler. JSM-slutspelet går av stapeln i slutet av mars, och säsongens sista match – JSM-finalen – spelas den 6/4.Mer om bestämmelserna och detaljerna kring Topp 10 och JSM-slutspelet hittar du här.
_ _ _
Även J18 är färdig med höstens grundspel och inleder i helgen vårens J18 Allsvenskan-spel med två hemmamatcher. 17.15 i morgon möter man Timrå IK och på söndag spelar laget mot Brynäs klockan 13.15. Båda matcherna spelas i Kobbs. Läs mer om serien och spelschemat här.
J18-Allsvenskan Norra (Färjestads grupp) består av 10 lag som kvalificerat sig från J18 Elit Norr och Väst. Den andra gruppen av två, J18-Allsvenskan Södra, bygger på 10 lag från J18 Elit Öst och Syd. J18-Allsvenskan spelas 7 januari-8 mars 2015 i 20 omgångar, och placeringen avgör om det blir förkval, åttondels- eller kvartsfinal när SM-finalspelet drar igång i slutet av mars. Finalen går av stapeln 4/4. Läs mer om upplägget här.
Även juniorlagen har fritt inträde, och varför inte ta chansen att kolla in föreningens framtid samtidigt som de får bra stöd på läktarna?