Försäsongen i gång – Samuelsson om nystarten, tankarna bakom det nya upplägget och de viktiga datumen
Lite tidigare än vanligt, men revanschsugna som aldrig förr! A-laget har precis dragit igång årets försäsongsträning och i det här inlägget förklarar Tommy Samuelsson och Lars Klinghagen det nya upplägget, tankarna bakom det och vilka resultat man vill se. Dessutom träffar vi Linus Persson, som ger sin syn på försäsongens utmaningar.
Solen värmer och våren spirar utanför fönstret. Årets SM-final står för dörren, och även om det fortfarande svider hos såväl oss fans som hos spelare och ledare i Färjestad att föreningen inte är representerad går livet vidare. A-laget har använt veckorna som gått sedan Play in-förlusten till att noga analysera läget, lära av det som varit och förbereda nästa säsong. Det finns givetvis inte någon i Färjestad som är nöjd med den senaste säsongen och den tuffa trend med dåliga starter som vi har bevittnat under de senaste säsongerna. Nu är föreningen fast besluten om att ta tag i situationen och se till att göra allt för att vända på skutan. Ingen ko är för helig i det här läget, och ska man tänka positivt bäddar det missade slutspelet för att man har börjat vända på lite fler stenar och får mer kraft och motivation att prova nytt och bygga för framtidens utmaningar.
På fredagsförmiddagen bjöd Tommy Samuelsson in pressen för att, tillsammans med en av de ansvariga, Lars Klinghagen, presentera det nya upplägg som A-laget kommer att arbeta med under försäsongen. Med under träffen fanns också Linus Persson, som fick representera spelarna och berätta om sina tankar inför det nya upplägget.
Försäsongen startar visserligen inte officiellt förrän 4/5, men Färjestad inledde försäsongsträningen den här veckan. Samtliga spelare som är på plats i Karlstad (Linus Persson, Ole-Kristian Tollefsen, Rickard Wallin, Johan Olofsson, Victor Ejdsell och Niklas Arell) deltar medan ett stort gäng färjestadslirare fortfarande är ute i världen i diverse landslagssammanhang. Gunnarsson och Nygård var till exempel hemma över helgen innan de åkte på veckans landslagsuppdrag, och deltog frivilligt i måndagens och tisdagens träningar.
”Det kommer att ta lite tid innan alla är samlade igen”, konstaterar Tommy Samuelsson. ”Det blir först runt 20/5. Men det är så det funkar, det är bara att acceptera att det är så det ser ut numera. Vi kommer köra på med de som är hemma fram till dess för att utnyttja tiden så optimalt som möjligt. Vi sa det när vi åkte ur, att nu gäller det att utnyttja den här tiden som vi normalt spelar. Vi vill hålla spelarna igång och därför kör vi redan nu igång det stomprogram som vi kommer arbeta efter under försäsongen.”
Upplägget för årets försäsong skiljer sig alltså en del från förra årets, och tidigare års. En viktig del av detta är ett mer personligt, individanpassat träningsupplägg.
”Vi har bestämt oss för att förändra en del saker med tanke på det som varit under de senare säsongerna och de starter vi haft”, fortsätter han. ”Vi har tittat på vilka resurser och vilka spetskompetenser vi har och kommer att fokusera mer på individerna. Det handlar ju om 22 olika personer och vi vill försöka utveckla deras personliga egenskaper. Traditionellt sett är det ju mycket lagtänk inom hockeyn – trots att vi pratar mycket om individuell utveckling har vi aldrig rott den båten i land riktigt fullt ut. Därför känns detta som rätt läge att göra det.”
Lars Klinghagen från SATS kommer att ingå i den grupp träningsexperter som kommer att hjälpa Färjestad i sommar. Han tar med sig en grupp erfarna PT:s (personliga tränare) som kommer bistå i arbetet.
”SATS, och framför allt Lars, hamnade i blickpunkten direkt”, säger Samuelsson. ”Den kompetens som han besitter och de tränare som han har till sitt förfogande avgjorde.”
En anledning till att man fick tänka om i år är att lagets ordinarie fystränare, Peter Jasbetz, är sjukskriven efter en operation och beräknas vara tillbaka först i slutet av maj. Men fler olika fystränare i teamet innebär också att man får in olika kompetenser och därmed kan erbjuda olika typer av specialiserad träning som ger såväl en stark helhet som individanpassning utifrån spelarnas behov. Breddningen av teamet innebär till exempel att Jonas Asplund gör comeback som fystränare för A-laget.
Lars Klinghagen beskriver upplägget så här:
”Vi tänker oss att dela in spelarna i mindre grupper om ungefär fyra till sex individer med liknande förutsättningar och behov. Detta för att bryta ned den stora gruppen i mindre enheter med mer fokus på just deras behov. Sedan sätter man ihop dem med en personlig tränare som är duktig på de aktuella delarna och som kommer driva dem genom högt energiflöde och mycket tävlingsanda när den delen är relevant. Jag tror mycket på att tävla under träning eftersom det gör att man blir bra på det man tränar på, helt enkelt.”
Förutom inriktningen mot en betydligt mer individuellt anpassad träning har man också tagit ett stort steg mot större personligt ansvar. Detta genom att spelarna varannan vecka kommer att träna på egen hand efter ett program som skapats för var och en av dem.
”Vi börjar med samtal där vi tar reda på hur det ser ut för spelarna. Vilka eventuella skador har de, eller har haft, och vilka starka och svaga sidor har de som spelare. Utifrån det vi kommer fram till får de ett tydligt program som har skapats för var och en av dem. Det bygger på ett eget ansvar och det är något vi tror väldigt mycket på. Vi har pratat mycket om att hockeyspelarna behöver lära sig en del om träningslära så att de förstår varför man ska ha vissa pulszoner och varför man behöver göra vissa saker. Det gör det lättare att motivera sig. Sedan har de möjlighet att knyta till sig en egen personlig tränare som kan hjälpa dem med detta.”
”Under de gemensamma veckorna kommer vi köra fyra gemensamma pass med delar som vi valt ut för att spelarna kan träna dem tillsammans om än i mindre grupper”, fortsätter Klinghagen. ”Utöver det har spelarna fyra till sju anpassade pass. Under första veckan är det lite färre antal pass, längre tider och lägre puls i andra veckan är det något ytterligare pass, lite tuffare puls och lite kortare arbetstid och så ökar vi på vecka för vecka så att vi `köttar på´ mer mot slutet.”
”De spelare som är upp till och med 23 år gamla kommer att köra 11 pass i veckan varje vecka”, inskjuter Tommy Samuelsson. ”De kommer bland annat köra extrapass med J20-laget under kvällstid. J20 kommer för övrigt att köra en del pass med oss, till exempel i grusgropen. Det är bra att vi blir många därute, det sporrar och uppmuntrar spelarna. Det känns också viktigt att vi ´kittar´lite med J20-gänget.”
Den analys av läget som ledningen gjorde direkt efter säsongens slut har varit en viktig katalysator för förändringsarbetet.
”En anledning till att vi bestämde oss för den här förändringen var förstås Peters sjukskrivning”, konstaterar Tommy. ”Men vi har också grottat ner oss lite i de här bitarna internt för att skapa en förändring med tanke på de starter som laget haft de senaste åren. Det innebär också att vi kommer att återsamlas en vecka tidigare efter sommarledigheten, vilket vi tror kommer att vara bra för oss. Spelarna finns på plats lite tidigare och får mer tid att ’växa in i laget’. Att vi dessutom går in och bryter ned laget i mindre träningsgrupper tror jag också motiverar spelarna, i och med att de själva får vara med och bestämma mer över sin utveckling. Det tror vi kommer att leda till att de blir bättre preparerade och bättre utvecklade för framtiden. Det handlar om att driva sig själv till nya nivåer och utmana sig själv hela tiden.”
Linus Persson nickar instämmande:
”Ja, vi är ju 22 olika spelare i ett lag och alla behöver inte samma träning. Tittar jag på mig själv kanske jag behöver mer rörlighet, och då är det väldigt positivt att få hjälp så att jag kan lägga extra fokus på det. Det här upplägget ger oss spelare möjlighet att utvecklas, att kunna känna att man verkligen blir bättre på just de bitarna, och inte bara kör på samma som alla andra.”
Persson tror att det nya upplägget motiverar lite extra:
”Det handlar om frihet under ansvar, och det gör att man kommer hit och är positiv och glad och full av energi. De andra killarna tycker också att det känns väldigt bra så här långt.”
Hur har synen på individuell träning sett ut tidigare under din hockeykarriär?
”Går man tio år tillbaka i tiden pratade man mycket om individuell träning, men det blev nog aldrig riktigt av. Tidigare har det främst handlat om att köra med laget fem dagar i veckan och så fick man klara den biten på egen hand. Det är skillnaden nu, nu är det på riktigt. Varje pass blir individuellt inriktat nu och det känns väldigt positivt.”
Tommy Samuelsson förklarar att det finns flera fördelar med ett individuellt upplägg:
”Vad vi strävar efter här är… Ta till exempel om Linus är en sjua på en tiogradig skala på någon viktig egenskap. Då försöker vi utveckla den till en tia om det är möjligt. Sedan försöker vi givetvis få med fler egenskaper, men fokus ligger mer på att lyfta fram och utveckla individens spetsegenskaper till en så hög nivå som möjligt. Men det individuella upplägget är också bättre i och med att vi som sagt får in spelarna vid lite olika tidpunkter, beroende på landslagsuppdragen och sådant. Det innebär att spelarna kommer att vara i lite olika faser, och då underlättar det också med individuellt upplägg så att alla får en så optimal förberedelse som möjligt.”
När det gäller transatlanter (och övriga spelare) som kommer från nordamerikanska ligor pågår slutspelet ända fram till midsommar och den nya säsongen börjar inte på allvar igen förrän i oktober. Det har vi ibland sett har påverkat deras fysiska status negativt när de kommit till samlingarna här i Sverige, helt ur fas med vårt säsongsupplägg. Hur förhåller man sig till den biten om man värvar spelare därifrån?
”Det stämmer”, nickar Samuelsson. ”De spelar ju längre och tar sedan ledigt i några veckor innan de går på sina camper. Där borta är ju camperna ren uppbyggnadsträning inför säsongen och efter det spelar de en rad träningsmatcher som inte betyder något innan säsongen drar igång, betydligt senare än här. Sedan jobbar de ju uteslutande med personliga tränare utöver det. Men det här med att vara i olika fas ser vi ju som sagt även med dem som spelar VM”, säger Samuelsson. ”Ta till exempel Röymark, som stack bara några dagar efter sista matchen och som vi inte kommer att se igen förrän i slutet av maj. När jag själv spelade låg VM i slutet av mars/början av april, så det har blivit en enorm skillnad. Därför tror jag att det individuella upplägget och det personliga ansvaret är så viktigt. När Röymark kommer tillbaka får vi lägga upp en plan specifikt för honom eftersom han är i en helt annan fas än till exempel Linus här kommer att vara. Han har ju nästan tio veckor till på is. När nästa säsong startar ska alla vara på rätt nivå. För att nå dit ska spelarna känna att fokus ligger på dem, och att det ger energi och skapar motivation.”
_ _ _
Tidigare omstart efter semestern, personligt utformade träningsprogram och fler individuella pass är alltså det nya konceptet. Ett koncept som Färjestad är tidiga, och kanske till och med först i SHL, att köra.
”Färjestad har alltid legat i framkant när det gäller att prova nya saker och det här är ett helt nytt koncept”, bekräftar Samuelsson. ”Vi tror att det kommer att öka motivationsnivån riktigt markant hos killarna. Traditionellt sett har man tränat 10-11 pass måndag till lördag i tio veckor. Det vill vi komma ifrån. Inte själva träningsmängden alltså, utan vi vill att spelaren själv ska få ta ett större eget ansvar. Det här är ett första steg åt det hållet. Det viktiga är att vi talar kvalitetstid. De 45 minuter eller 2 timmar som passet varar ska vara ren kvalitet! Men det handlar också om att utbilda spelarna så att de lär sig hur de ska träna för att utvecklas optimalt. Det är ett viktigt verktyg som de bär med sig under hela sin karriär.”
”Som spelare är det bra att ha den här kunskapen”, bekräftar Linus Persson. ”Om det går tyngre en period kan man gå tillbaka till en period när det gick bra och se vad man gjorde då. Träningsdagboken blir ett viktigt redskap i detta.”
Klinghagen jämför utvecklingen mot en mer individanpassad träning med hur spelarna i världens bästa liga förbereder sig:
”Tittar vi på andra sidan Atlanten, i NHL, jobbar man betydligt mer individanpassat där. Många av spelarna har personliga tränare som följer dem året runt och under sommaren har de specifika tränare som jobbar med dem. Jag har träffat en del av de här tränarna och deras ersättning baseras procentuellt på hur mycket de hjälpt sin klient att höja ett visst värde! Det handlar om ett viktigt nytänkande i en sport som varit ganska konservativ i sin syn på träning. Hockeyn kan lära mycket av utomstående som är duktiga på olika områden för att utveckla spelarna individuellt. I individuella sporter som till exempel triathlon, skidåkning och cykling är man som utövare tvungen att ta ett större personligt ansvar och det är något som även hockeyspelare kan lära sig av.”
Positivt är också att den personliga träningen och uppföljningen av den inte är knuten specifikt till gymmet hemma i Karlstad. Detta dels genom att träningskonceptet funkar överallt:
”Precis, det är ju inte knutet till Karlstad”, framhåller Klinghagen. ”Vi har ju spelare som kanske kommer vara i till exempel Arvika eller liknande och då kan de ta hjälp lokalt om de vill. Vi använder oss dessutom av SATS-appen som fungerar som en träningsdagbok där ansvarig personlig tränare kan gå in och följa framstegen i realtid. Det gör att det är enkelt att kontrollera så att spelarna gjort sina pass. Plattformen som vi utgår ifrån gör att vi kan ha koll oavsett om spelarna är här eller i USA, för att ta det exemplet i och med att Färjestad har spelare därifrån. Pogge och Earl kommer att få ett träningsprogram som de kommer att få logga in sig i och vi kan följa deras träning härifrån.”
_ _ _
Nej, den som tror att spelarna kan fuska sig genom försäsongsträningen misstar sig grovt. Spelarnas framsteg övervakas hela tiden av de personliga tränarna och ledarstaben och eventuella avvikelser (vad de än beror på) följs upp direkt.
Ett viktigt redskap i fysträningen är de tester som genomförs. Tre gånger testas spelarna; först inför försäsongsträningen, sedan en gång i början i juni och så följs värdena upp när spelarna återsamlas inför ispremiären 20/7.
Vilka tester gör ni och vilken information ger de er?
”Testerna är oerhört viktiga för att kunna stämma av att vi är på rätt spår. Vi har det så kallade `NHL-testet´ som vi kört tidigare. I det cyklar spelaren med en mask som mäter syrepupptagningen under olika fasta belastningsnivåer. Det ger oss ett VO2max-värde (syreupptagning) som visar på de olika individernas maxpuls. Den informationen kan man till exempel använda sig av när vi kör cykelpass. Då ser vi att de ligger i rätt zon utifrån deras individuella träningsprogram. Utöver det inför vi ett nytt test som kallas för tröskeltest. Där använder vi blodprov för att mäta laktat och se när spelarnas blod börjar bli surt och lite andra substanser kommer in i blodet. Det handlar om mjölksyra och kväve, till exempel, och då känner man sig inte fräsch. När vi har fått fram det värdet sticker man i fingret och så höjer man belastningen var fjärde minut och följer upp det med nya blodprov. De så kallade tröskelvärden som man får fram genom detta säger mycket om hur man ska lägga upp träningen. Det kan spelarna ha väldigt stor nytta av och tanken är att testerna ska vara återkommande var tredje månad framöver.”
Hur har man, rent konkret, nytta av de här värdena i träningen?
”Vi har tagit fram pulsklockor som de kommer att använda. De lägger in värdena i den och kan då se att de tränar i rätt zon utifrån sin individuella maxpuls, övriga värden och vad som är syftet med det aktuella träningspasset. Vi kan också följa upp och kontrollera att de har legat rätt i sin träning. Klockans värden ljuger ju inte.”
”Hockeyn har mycket att lära från olika konditionsidrotter som till exempel skidåkarna när det gäller vikten av bra syreupptagning. Bra syreupptagning är viktig för att hjärnan ska fungera under hela bytet. Blir du trött tar du dumma beslut och hamnar i tidsnöd. Bra syreupptagning gör också att du återhämtar dig snabbt mellan bytena och kan spela fler byten. Sedan säger inte syreupptagningstesterna allt, vi testar också rörlighet, spänst, explosivitet (bl a Harres test). De ger en bild av andra saker som är viktigt för en hockeyspelare – hockey handlar inte bara om att åka rakt fram så fort du kan, det händer ju grejer på isen.”
Linus, jag måste fråga hur nervös man är när man kliver upp på cykeln för att göra de här testerna?
”Nja, nervös är man väl inte men det är klart att man vill se om man gjort rätt eller om man behöver ändra på något. Det är kul att få se resultatet av det jobb man lagt ned, om man har blivit starkare eller vad det nu handlar om. Det motiverar lite extra när det tar emot, tror jag.”
Vilket är favoritpasset under försäsongen?
”Vattenpauserna, haha.” Gänget skrattar gott, väl medvetna om att det inte är några sötebrödsveckor som väntar, och Tommy Samuelsson förutspår skämtsamt att det kommer att bli ”banvallen Karlstad – Ransäter” som blir sommarens favorit för hagfôrsingen.
Värsta passet då, Linus?
När Persson tvekar bryter Tommy blixtsnabbt in:
”Grusgropen lördag morgon klockan nio!”, säger han med ett illmarigt leende.
”Ja, det är inte mycket som slår den”, instämmer Linus Persson. ”Men jag kan säga att det finns lättare saker i livet än den hinderbana vi körde idag…”
_ _ _
Skämt åsido: Den hårda träningen har ett övergripande mål även när det gäller lagets prestation och Tommy Samuelsson och resten av ledarstaben vet exakt vad de vill ha ut på lagnivå:
”Ska jag ta ut tre huvudpunkter handlar det om att vi ska orka mer, bli snabbare och mer explosiva och att vi därigenom orkar ta fler maxåkningar. Kan vi nå de mål vi satt upp kommer vi få riktigt bra förutsättningar i vinter. Med tanke på det som varit är det bra om vi får ett nytt avstamp och samtidigt är det viktigt att ha klart för sig att det här arbetet inte är något som man åstadkommer under tre månader. Vi måste fortsätta ha fokus på detta när vi går på is, och fortsätta ha ett individuellt perspektiv även under säsongen. Olika spelare behöver olika träning även då, beroende på roll och speltid och så vidare. Det är något som jag som tränare tar med mig.”
Ja, grunden läggs, som bekant, under försäsongen, men Lars Klinghagen konstaterar att man måste fortsätta bygga på och underhålla fysiken under hela säsongen:
”Ja, när det gäller utformningen kommer jag och Clas (Eriksson, min anm) och även Tommy att jobba tätt ihop. En bra dialog är viktig så att målet blir tydligt och det gäller sedan att fortsätta det här arbetet även under säsongen. Man kan inte bara bygga en bra grund under försäsongen och sedan släppa det. Efter 6-8 veckor är man tillbaka på start om man inte underhåller det på rätt sätt.”
_ _ _
Skadeförebyggande träning är ytterligare en viktig del av försäsongens upplägg.
”I och med att vi utgår från individen och dennes specifika skadehistorik när vi utformar dennes träningsprogram kan vi jobba mycket med detta”, säger Tommy Samuelsson. ”Det är en viktig del att kartlägga när vi har de individuella samtalen innan vi planerar uppläggen. Kan vi undvika bara en bråkdel av skadorna på spelarna under säsong vinner hela laget på det.”
”Det finns, enligt Mattias Hell, en tydlig koppling mellan syreupptagningsförmåga och skador”, avslöjar Klinghagen. Som jämförelse kan vi säga att de bästa elitskidåkarna ligger på 80, men för en hockeyspelare som ligger över 60 ser vi att skadefrekvensen blir lägre. Det har med största sannolikhet med att göra att man då klarar att hålla fokus bättre och därmed inte hamnar i de här dåliga situationerna.”
Kan det hjälpa till att minska hjärnskakningsproblematiken, både när det gäller att dela ut och ta emot vådliga tacklingar?
”Ja, vi jobbar specifikt för att förebygga hjärnskakningar och där ser vi att en kombination av bra syreupptagning, skridskoteknik och nackträning hör ihop”, berättar Klinghagen. ”Varför hamnar jag som back i tidsnöjd i sarghörnen, till exempel? Hur kan jag utnyttja min skridskoåkning för att ge mig själv den där extra tiondelen av en sekund som gör att jag slipper åka på en onödig tackling eller tvingas slänga i väg pucken. Sedan började vi förra säsongen med specifik nackträning som hjälper till att stabilisera nackpartiet och förebygga hjärnskakningar. Jonas Asplund är duktig på nack-träning och därför sköter han den biten. Det är ett exempel på fördelarna i att ha ett team som kan bidra med olika saker.”
”Just hjärnskakningsförebyggande träning är en sak som vi har sagt att vi absolut ska fokusera på, med tanke på alla hjärnskakningar vi har sett under de senaste säsongerna”, säger Samuelsson. ”Vi kommer att jobba specifikt med nackträning två till tre gånger i veckan året om.”
_ _ _
Redan förra året jobbade ni lite individuellt i och med att spelarna under vissa pass höll på med olika aktiviteter utifrån behov. Några tränade brottning, andra höll på med yoga, till exempel. Hur tänker ni kring att plocka in andra sporter/träningsformer i träningen även i år?
”Under de gemensamma veckorna kommer det kanske att finnas en del pass som sticker ut lite grann”, säger Klinghagen. ”Det beror på vilka behov spelarna har. Behöver någon jobba med rörlighet, till exempel, kanske brottning kan passa bra. Men det är inte bokat ännu, och det får vi titta lite närmare på när Peter är tillbaka. Vi kommer förstås också lyssna på vad spelarna har för egna önskemål.”
Tommy Samuelsson betonar att han ser satsningen på ett större individuellt ansvar som en viktig del av spelarnas personliga utveckling. Det handlar inte bara om att utveckla fysiken utan också om kompetensutveckling: Han vill att spelarna ska bli mer införstådda med och delaktiga i planeringen och genomförandet av den viktiga uppbyggnadsträningen:
”Spelarna ska visa att de kan ta ett eget ansvar genom att testvärdena förbättrats. Det handlar om att lära sig detta och vårda sitt varumärke till max. Både lagets men också spelarnas eget. Det handlar om att leverera och prestera under åtta månader och förberedelserna är oerhört viktiga. Det vill vi utbilda dem i på detta sätt, och vi vill visa dem det förtroendet. Det handlar mycket om att lyssna på individen och se vad han behöver för att fyllas av energi, ha drivet och ta sitt ansvar. Man behöver ställa sig frågan: ’Hur bra vill jag bli?´. Som Lars var inne på tidigare är hockeyn ofta väldigt traditionell och vi behöver tänka lite nytt. För oss är det ganska naturligt att tänka lite nytt nu efter en krånglig säsong och tre krångliga starter under de senaste åren. Det är läge att ta ett nytt avstamp, och det tycker jag att vi gör genom det här åtgärdspaketet.”
Samuelsson lyfter fram Anssi Salmela som ett föredöme när det gäller att vara optimalt förberedd. Salmela låg i topp när det gällde istid och levererade redan från dag ett, trots att han inte spelat på länge. Ni som läste intervjun jag gjorde med honom vet att han är väldigt seriös i sina förberedelser och ständigt lägger in extrapass på egen hand vid sidan om den ordinarie träningen.
”Ta en kille som Salmela som kom till oss sent under säsongen i vintras. Han är grym på att vårda sitt varumärke på egen hand, och har visat det genom att kunna hoppa in och prestera så bra år efter år”, berömmer Samuelsson. “Alla jublar när de ser honom spela, men då ska man veta hur vältränad han var när han kom hit och hur han vårdar sin kropp varje dag. Han körde till exempel ofta extrapass uppe på Sats vid sidan om lagets träningar. Med tanke på att man som elitspelare har en karriär som varar 10-15 år måste man ta tillvara på de resurserna som finns. Man måste använda dem för att se hur långt man kan gå. Jag brukar säga till spelarna att de inte ska behöva sitta i gungstolen, den dagen de lagt av, och fråga sig själva `tänk om jag hade gjort det när jag var 28, hur långt hade jag kunnat gå då?´. Det kan vara svårt att förstå det när man är mitt uppe i karriären vid 23 års ålder och har de där schemalagda passen att gå till. Men det finns extratid att ta tillvara på för att utveckla sig, precis som Salmela gjorde. Det gör att man får möjlighet att utforska hur långt man kan gå, och det är dit jag vill komma. Jag vill att såväl spelarna som vi i den här organisationen ska få så mycket framgång som möjligt, och mitt budskap till dem är att se till att de inte behöver ångra sig efter karriären för saker de inte gjorde. Då är det för sent!”
Ni har många nya killar i år igen: hur viktigt är det för lagbygget, inte minst för gruppens sammanhållning, att ni träffas en vecka tidigare? Med den stora spelaromsättning som man får leva med i dagens hockey är det ju också en aspekt.
”Ja, dessutom har det ju blivit skarpt läge mycket tidigare nu i och med att det knappt finns några träningsmatcher längre. Förut har man haft sex, sju träningsmatcher utan betydelse, men nu startar CHL redan efter drygt två och en halv vecka och då är allvaret igång direkt. Målsättningen vi har satt upp där gör att vi måste vara redo att köra. Genom att starta en vecka tidigare räknar vi med att få lite lugn och ro till att även kunna göra aktiviteter som gör att vi kommer samman som grupp. När det gäller själva spelet handlar det om kanske 13-14 ispass innan det är dags för CHL, och när man dessutom får fler möjligheter till att umgås vid sidan om isen kommer det ge laget bättre förutsättningar.”
”Känslan så här långt är riktigt bra”, avslutar Samuelsson. ”Vi har märkt redan nu att det finns en enorm energi hos killarna, och det nya konceptet i kombination med ett stort revanschsug gör att det känns riktigt lovande!”
- Vecka 15: Försäsongsträningen inleds för alla spelare som är på plats i Karlstad.
- 4/5: Officiell start på försäsongens träning då samtliga spelare spelat klart och de flesta finns på plats. Varannan vecka individuell träning, varannan vecka enligt schema. De veckor som laget tränar tillsammans är det måndag-lördag som gäller, och varje lördag avslutas med ett pass i grusgropen. Det blir troligtvis gemensamma pass med J20-spelarna, som innebär mycket folk och bra konkurrens/inspiration för de yngre lirarna.
- 13/5: CHL-grupperna lottas och spelschemat inför hösten blir klart. Färjestad kommer att spela en träningsmatch innan CHL, och datum och mer info om den kommer i samband med CHL-lottningen.
- 19/6: (Midsommarafton) Ett pass på midsommaraftonens förmiddag är det sista inför semestern. Spelarna har fyra lediga veckor där de tränar på egen hand efter sitt personliga upplägg.
- 20/7: Återsamling. Laget går på is direkt, vilket innebär en dryg vecka tidigare än i fjol. En träningsmatch (ej klar) väntar innan CHL drar igång i Augusti.