Juniorkollen/Träningskollen special: Färjestads juniorer laddar för ny säsong – vi tittar in på träningen och pratar med tränare Loob och Lundh
På torsdagskvällen besökte vi J20 och J18 under träningen vid Tyrstugan och pratade försäsongsupplägg, nyförvärv och tankarna inför det som väntar med lagens tränare Staffan Lundh och Henrik Loob.
Vilka? Färjestads J18- och J20-lag under ledning av Staffan Lundh och Henrik Loob
När?Torsdag 7/5 2015 strax före 18.00
Var? Tyrstugan “Här har vi de flesta av våra konditionspass. Området passar bra med skogen och backarna”, kommenterar Henrik Loob.
Hur? “Idag jobbade vi med intervaller av olika längd och utseende i form av obanade intervaller”, berättar Henrik Loob. “Killarna sprang totalt 40 intervaller, fördelade på fyra omgångar. Vi börjar med 90/30, fortsätter med 70/20, 60/30 och så 30/30 på sista.” (Vi pratar alltså sekunder, och den första siffran står för aktivitet och den andra för vila, min anm.)
_ _ _
Det är tämligen lugnt runt tränarna Staffan Lundh (J20) och Henrik Loob (J18) när vi kommer fram till Tyrstugan, belägen ett stenkast från ishallen. Det gör att jag först inte uppfattar riktigt hur många spelare som är på plats, och det blir nästan lite surrealistiskt när Loob blåser till vila i visselpipan och den öppna samlingsytan plötsligt kryllar av unga lirare som återvänt från rundorna i skogen för att pusta ut inför nästa löpning.
Bladen har så smått börjat slå ut på träden, men det märker knappast de hårt koncentrerade killarna som löper kors och tvärs över stigarna och backen runt plätten där vi står. Pulsklockorna de bär runt handlederna ger viktig information om rätt individuell nivå för var och en av dem, och när de trycker ifrån i den lilla men branta banken är jag ganska tacksam över att stå bredvid och titta på.
Men stämningen är god, och ett och annat skämt ekar över nejden när killarna passerar sina tränare. Trots en hel del benträning under de senaste dagarna räds inte heller killarna att, under viloperioderna, träna lite extra på det nya smidighetsmoment som nyss introducerats i deras fysträning. Ett intressant moment som jag själv tog med mig hem för att testa mig själv i, faktiskt. Men mer om den nya smidighetsträningen längre ned i texten.
Bland ansiktena som löper förbi oss skymtar vi en del välkända ansikten, men också en del nya. I den åldersindelade verksamhet som juniorhockeyn utgör är det naturligt att en ålderskull lämnar och en ny ansluter varje år. Vi ska återkomma till årets nyförvärv lite längre ned i texten, först ska vi titta lite närmare på årets träningsupplägg.
_ _ _
Försäsongen drog igång 20/4 och pågår till och med 27/6 innan spelarna får en månads lov med träning på egen hand. Juniorerna återsamlas i slutet av juli för tester, fortsatt fys och ispremiär i månadsskiftet juli/augusti. J18 och J20 kör tillsammans.
“Det blev lite omändringar för årets försäsongsträning i och med att vår tilltänkte fystränare är sjukskriven”, berättar Staffan Lundh. “Det gjorde att vi hängde på A-lagets samarbete med Sats. En Sats-kille som heter Johan Carlaby har, tillsammans med Asplund och de andra som jobbar med A-laget, hjälpt oss med den delen av vårt upplägg som handlar om styrka.”
När jag träffade Tommy Samuelsson för några veckor sedan var han nöjd med att A-laget initierat ett samarbete där juniorerna ska göra en del pass tillsammans med seniorerna för ömsesidig inspiration och för att spelarna ska lära känna varandra. Jag tror att det handlade om grusgropen på lördagarna…
“Ja, tanken är nog att det ska bli lite samkörning. Sedan är det förstås en utmaning att få ihop det då de flesta killarna här fortfarande går i skolan och inte är tillgängliga dagtid, när A-laget tränar. Därför fungerar lördagarna bäst.”
Hur många pass blir det i veckan?
“Vi kör måndag till lördag, ett pass om dagen. Utöver det är det ‘hockeygym’ (träning på schemat för gymnasieeleverna samt de äldre som kan delta dagtid, min anm) tisdag, torsdag och fredag. Det ger åtminstone 9 pass i veckan.”
A-laget har förändrat sitt träningsupplägg i år och kör mer individuellt. Hur ser den biten ut hos er?
“Vi kör mer gemensamt. Det är lite svårare för våra unga killar att fixa den biten själv, och hos oss handlar det ju mer om att bygga grunderna. Sedan växlar vi lite i upplägget så att till exempel J18 och J20 delar på sig ibland utifrån vad vi jobbar med och vad vi känner att killarna behöver. Så småningom får vi titta lite mer på vad killarna behöver individuellt, men just nu jobbar vi med grunderna när det gäller kondition.”
“Vi kommer också titta mer på rörligheten så att vi kan utföra tunga luft, till exempel i form av så kallade olympiska lyft. Många är alldeles för stela idag. Det sägs ofta att ‘ju starkare man blir desto stelare blir man’, men tittar man på tyngdlyftare har de ofta inga problem med att sitta nigsittande med en stång över huvudet. Därför tycker jag att upplägget med Sats känns jättebra – vi hade ett väldigt intressant pass i morse när de verkligen belyste hur stela många av oss är. Målet med en ökad rörlighet är förstås ingen självändamål- det handlar förstås också om det här med skadebiten också, och om att vi ska klara av tyngre träning på ett bra sätt. Det kan innebära att vi får ta ett litet steg tillbaka för att hitta rörligheten innan vi går på tyngre träning, och det är en liten utmaning! Full rörlighet från fotled, knä och uppåt mot axlarna i form av en linje genom kroppen. Man ska till exempel kunna sitta djupt på huk och hålla armarna rakt upp bekvämt har man inte full rörlighet. Men alla kan komma dit med rätt träning. Det gäller bara att se detta, och jag tror att killarna fick en liten aha-upplevelse där idag.”
Helt klart – under sina korta pauser tränar alltså killarna ivrigt på den nya posen och instruerar varandra…“Haha, ja de frustade en del i början när han beordrade dem ned på huk, men de kämpade på. Det blev väl inte enklare av att vi körde ganska tunga benövningar igår så att de har ordentlig träningsvärk. Men det här är nog något som vi ska försöka implementera mer redan från unga år, för att killarna ska få med sig den här smidigheten från start”, slår Lundh fast.
_ _ _
J20 tog sig, som vi tidigare rapporterat om, till kvartsfinal i årets slutspel. Där föll de borta i den tredje och avgörande matchen mot Djurgården, och mer om den gångna säsongen och Lundhs summering av den hittar ni i det här inlägget.
Efter säsongen blev spelarna födda 1995 överåriga, vilket innebär att spelare som Oscar Niklasson (till Skövdes division 1-lag), Jesper Alasaari, André Larsson inte längre finns kvar i truppen. 95:an Victor Ejdsell har, som vi tidigare rapporterat om, fått A-lagskontrakt men har som “försteårssenior” möjlighet att spela med J20 om föreningen tycker att han behöver få mer speltid. Så har man tidigare år jobbat med till exempel 94:orna Ludwig Byström, Johan Olofsson och Christoffer Forsberg.
Laget har dessutom levererat ett gäng unga talanger till A-laget – 96:an August Gunnarsson är den senaste junioren som fått chansen att slå sig in i truppen. Han, Rasmus Asplund och Joel Eriksson Ek tränar huvudsakligen med A-laget under försäsongen.
“Ja, de räknas väl mer eller mindre till A-laget nu”, bekräftar Lundh.
Stora tapp förstås, men det finns ett gäng unga lirare som står i kö för att täppa till luckorna!“Ja, förutom de killar som vi plockar upp från J18 kommer vi också att låna in tre killar från Mariestad”, berättar Lundh. Lundh, själv hämtad från hemstaden Mariestad och därmed med goda kontakter med föreningen Mariestad BoIS och bra koll på dess talanger, ser lånet som en win-win för alla parter:
“Vi pratar om en back som heter Linus Jerenvik samt forwardarna Oscar Olsson och Alexander Liljedahl. De hade kunnat ta plats i föreningens A-lag, men i och med att laget redan har många unga killar har de lite utav en flaskhals nu. Då är det bättre att de här killarna får ett år hos oss istället medan de som redan spelar i A-laget får växa in i den rollen. För vår del handlar det om att vi behöver bredda vår trupp lite med tanke på att det blev lite tunt hos J18 i vintras när vi levererade till A-laget och i vår tur tvingades ta från J18. Därför försöker vi att starta med lite fler i år. Jag tror att det här lånet blir positiv för båda föreningarna och killarna tycker förstås också att det är jättekul. Killarna går fortfarande i skolan men tar studenten i vår (födda 1996, min anm) och kommer ansluta på allvar efter det.”
Utöver det kommer backarna Oscar Skärberg, Anton Brandhammar, Hugo Enock och Alexander Leandersson samt forwardarna Felix Sandholt, Oscar Bäcklin, Patrik Bengtsson och Lucas Enqvist plockas upp från J18. Samtliga killar, utom sistnämnde Enqvist (98) är födda 1997. Killar som Enock och Leandersson har vi redan kunnat se en hel del av i J20, men det är alltså först i år som de tillhör laget även åldersmässigt. Just Enock är en spelare som gjort stort intryck på mig under den gångna säsongen, och honom kommer ni att hitta en separat intervju med här på bloggen inom de närmsta dagarna.
Truppen är i och med detta i den närmaste spikad, även om det antagligen kommer att komma till stånd någon form av utlåning på målvaktssidan då laget har tre duktiga målvakter födda 1997 i Adam Werner, Andreas Kåberg och Viktor Andersson. De båda förstnämnda var J20:s målvaktspar redan i fjol, och Andersson är nu alltså överårig på J18-nivå.
_ _ _
Henrik Loobs J18-lag kvalificerade sig till slutspelet, men föll i åttondelsfinalserien mot Timrå.
“Säsongen var väldigt upp och ned. Det började inte riktigt som vi hade tänkt oss, det gick lite tyngre än vi förväntat oss”, konstaterar Loob. “Samtidigt tar det tid innan allt sätter sig när det kommer ett halvt nytt lag. Vi hade många U16-spelare, som också deltog i TV-pucken under hösten. och det, i kombination med att Staffan behövde spelare till J20 gjorde att laget blev väldigt sönderryckt. Vi var lite brandskattade, helt enkelt, och när killarna kom tillbaka hade vi inte hunnit spela ihop oss riktigt. Det är ingen ursäkt på något sätt, men det är en förklaring till varför det såg ut som det gjorde i vinter.”
Det är ju lite utav juniorlagens dilemma – det är en viktig målsättning att leverera spelare uppåt i systemet samtidigt som det så klart påverkar det egna lagets möjligheter…
“Ja, precis. Det är ju kul att det går bra, men det blir kanske vi som får känna på det mest. Men när vi kom ihop mer efter jul såg vi vilket kunnande det fanns i laget, och laget gjorde det jättebra i allsvenskan då ju också serien blir bättre.”
“Ska man försöka att summera ihop säsongen som helhet skulle jag säga att: före jul var det halvtungt, sedan blev det bättre och när vi kom till slutspelet mötte vi ett bra lag i Timrå, som gick ganska långt och där vi inte riktigt räckte till. Jag tycker ändå att vi föll med flaggan i topp.”
När laget förlorar spets till lagen ovanför brukar det ha den effekten att nya spelare kliver fram. Har du några som du vill lyfta fram lite extra efter den gångna säsongen?
“Överlag tycker jag att alla gjorde en bra resa med en fin utveckling över hela säsongen. Sedan måste jag nämna de yngre som kom upp, med Fabian Zetterlund, Micke Hedlund och några till som tog jättekliv, utmärkte sig och nog var våra bästa spelare efter jul. Men alla har tagit ett stort kliv, inte minst inför den här nya säsongen som väntar.”
En stor omsättning av spelare är, som sagt, naturligt när indelningen sker efter ålder, och i och med att J18 bygger på hockeygymnasiet innebär det att man varje år får in en ny kull antagna.
“Ja, det blir ju så i och med att en åldersgrupp som flyttar ut och en ny tillkommer. Vi får totalt 12 nya spelare i truppen i år, även om många av namnen säkert känns igen. Det är 99:orna som fyller på i år och i årets kull har alla gjort en match eller mer redan förra säsongen. Många av dem kommer att känna igen sig eftersom de redan hunnit spela med oss, vilket vi tycker är väldigt positivt. Den enda som inte tillhört Färjestad är målvakten Filip Lindblad, som kommer från Forshaga. Han har dock gått på vårt Hockeyhögstadium, så helt färsk är han inte. Sedan kommer vi också att flytta upp två 00:or till vår träningstrupp, och de kommer väl också att spela lite matcher också.De går ju fortfarande i högstadiet och har sitt TV-pucksår i år, vilket innebär att det blir lite fram- och tillbaka för dem. Men de har kunskapen som krävs för att få vara med oss och därför har vi bestämt att de ska få vara med och slåss om platserna. De heter Oscar Bäck (f/c) och Jacob Sandberg (b).”
Färjestad har, som vi tidigare rapporterat, inlett en satsning på lokala spelare som löper en röd tråd genom såväl ungdoms- som seniorsidan, och även i år fortsätter man på inslagen linje:
“Ja, vi har ju tagit ett beslut om att det är närområdet som gäller och vi fortsätter på det spåret även i år. De flesta kommer från våra egna led, men också från närliggande klubbar som Forshaga, Hammarö och så vidare. Vi tycker att strategin har fungerat bra, de är så duktiga att vi inte har behövt gå ned i kvalitet. Det tycker jag är jättekul!”
Det är en stor omställning att börja gymnasiet, och dessutom ingå i en elitsatsning på det här sättet. Det måste vara positivt att dels finnas kvar nära hemmet och dels känna till klubben och laget?
“Ja, absolut. Att man känner till miljön och har fått prova på spel i J18 tidigare ger ett litet försprång även om det förstås blir lite annorlunda nu när man ska vara en del av helheten. Att börja gymnasiet är ett stort steg i livet för alla, och att göra det samtidigt som man ska ta ett kliv upp i hockeyn är tufft. Det är ingen lätt resa och därför tror jag att det är positivt för killarna med det här upplägget”, avslutar Loob.
De nya/nygamla spelarna i J18, det vill säga spelarna som tagits in på hockeygymnasiet, är alltså följande:
Olle Eriksson Ek (mv)
Filip Lindblad, mv
Anton Klint, f