Möt Färjestads nya målvaktscoach, Maciej “Masken” Szwoch: “Bra teknik tar dig genom grundserien medan känslan tar dig långt i slutspelet”
I den här intervjun möter du Färjestads nya målvaktscoach, Maciej “Masken” Szwoch och får höra hans tankar om uppdraget, målvakterna och coachrollen.
Under sista träningveckan träffade jag Färjestads nye målvaktstränare med avsikten att göra en presentation av honom.
Maciej Szwoch, som lystrar till smeknamnet “Masken” kommer närmast från Modo, där han arbetat som målvaktstränare under de tre senaste säsongerna. Hans egen karriär som målvakt tog slut relativt tidigt (han avslutade den säsongen 2006/07 22 år gammal med division 2-spel i Alvesta SK) och han säger själv att beslutet att fortsätta som målvaktscoach gradvis växte fram.
“Jag insåg att den där livslånga drömmen som jag hade haft om att spela i NHL inte skulle slå in och samtidigt pluggade jag på coaching-programmet på Växjö universitet. Jag blev väldigt inspirerad av mina klasskamrater som kom från alltifrån handboll, fotboll och hockey till… ja, före detta sportjournalister. Jag grubblade länge och kände att skulle vara kul att träna målvakter, och på den vägen är det.”
Szwoch började sin coachingbana i Växjö Lakers juniorverksamhet säsongen 2007/08. I föreningens A-lag fanns en viss Viktor Fasth, en gammal bekant till Masken, och det samarbete som växte fram mellan dem båda blev till gagn för båda parter. För Szwoch del har det, förutom fyra framgångsrika år i Lakers, bland annat inneburit landslagsuppdrag på juniornivå och konsultuppdrag för bland annat Frölundas juniorverksamhet. Det råder ingen tvekan om att han är duktig på att utveckla målvakter, inte minst unga sådana.
Viktor Fasth och Oscar Alsenfeldt i Växjö (den senare även i Modo) och kända namn såsom Mikael Tellqvist, Bernhard Starkbaum, Anton Forsberg och Linus Ullmark- du har en hel del intressanta namn på din meritlista!
“Tja, jag vet inte om jag har haft dem så mycket – de har gjort det mesta av jobbet själva, haha. Men visst har det varit en spännande resa! Jag kan, med handen på hjärtat, säga att jag har lärt mig något av precis alla, även dem som kanske inte syns så mycket medialt. Det är nog faktiskt dem som jag har lärt mig mest av… Sedan nämner du exempelvis Victor, och det var förstås en fantastisk erfarenhet att få jobba med en så duktig målvakt. Så det är klart att jag är glad och stolt över att ha fått vara en liten del av deras karriärer.”
Han är blygsam, vår nye målvaktscoach. Trots att det inte blev något av den där egna NHL-drömmen har Masken, som fyllde 30 så sent som den här månaden, hunnit uträtta en hel del under de åtta säsonger som förflutit sedan han sadlade om till coach. Hans formella cv är imponerande: Som målvaktscoach har han vunnit både guld och silver i TV-pucken (Småland, 08/09 och 10/11), varit en del av Växjös avancemang till SHL (10/11) och vunnit dubbla USM-guld med Växjö:s J20 och J18-lag (10/11).
Efter fyra säsonger i Växjö gick han alltså vidare till Modo, och där tränade han också Valentina Lizana Wallner, meriterad landslagsmålvakt och under den gångna säsongen en viktig del av det storsatsande Djurgårdens IF. DIF tog klivet upp till Riksserien i år efter, på ett imponerande sätt, överlägset spelat till sig förstaplatsen i det riksseriekval som även Färjestad deltog i. Lizana Wallner meddelade för några veckor sedan att hon nu väljer att avsluta sin karriär.
“Hon är en härlig, öppen person och otroligt driven i sitt idrottande”, konstaterar Masken. För min del handlade det mest om att vara med och styra åt rätt håll, och det var väldigt kul att jobba med henne. Hon är väldigt driven i allt hon gör och lyckas med allt hon tar sig för, så jag är säker på att hon kommer göra något väldigt bra även av sin civila karriär.”
Färjestad Dams båda målvakter, Linda Glädt och Sophia Jiglind, kommer dock inte coachas av Masken. Åtminstone inte som det ser ut nu.
“Nej, mitt primära fokus kommer att ligga på A-laget och juniorerna. Sedan kommer jag ha ett videoansvar i A-laget som kommer att ta mycket tid i anspråk.”
Jonathan Höjd, som kom som målvaktscoach in förra året, kommer att finnas kvar i föreningen och arbeta med föreningens juniorer och de båda målvaktstränarna kommer att samarbeta när det gäller föreningens unga talanger. När det gäller Dam-sidan hoppas Höjd få möjlighet att träna Glädt och Jiglind i mån av tid. Masken, å sin sida, lägger just nu mycket tid på att lära känna sin nya förening och sina nya arbetskamrater.
“Jag räknar med att det kommer att gå åt mycket tid nu under första året till att lära känna föreningen och dess behov. Det handlar givetvis också om det privata planet, jag tycker att det är viktigt att lära känna människorna i organisationen innan man går in och börjar tänka på förändringar. Det är en spännande tid!”
Masken har varit på plats under hela försäsongen och konstaterar att arbetet med att lära känna sina nya adepter är en i högsta grad pågående process. Adam Werner, som tillsammans med Andreas Kåberg utgör J20:s målvaktspar, känner han redan ganska väl sedan han tränat honom i juniorlandslaget.
“När det gäller Lars (Haugen, min anm) har vi hunnit lära känna varandra ganska väl. Vi började med att prata en del via telefon innan han kom hit. En del i att lära känna varandra är att jag får veta vilka behov de själva tycker att de har och vilken hjälp de vill ha av mig. Huvudfrågorna som jag ställer till mina målvakter är: Hur vill du utvecklas och hur vill du bli coachad? Det är viktigt för mig att veta så att vi kan jobba bra tillsammans.”
Det hävdas ofta att målvakter är ett speciellt släkte, såväl som individer som i coachningssammanhang. Hur ser du på det påståendet? Krävs det ett speciellt handlag och lite mer individuella lösningar när man jobbar med målvakter?
“Nej, jag tycker väl att dem som jag jobbat med har varit förhållandevis normala, haha. Det är nog lite utav en myt, det där. Men sedan är det klart att det handlar om en väldigt utsatt position och det innebär att en målvakt måste ha en väldigt stor mental styrka för att kunna hantera det.”
Känslan jag får är att man, trots att det handlar om en lagsport, ändå är ganska ensam därute. Målvakterna spelar en slags match i matchen, om du förstår vad jag menar?
“Ja, precis. Man kan påverka matchens utgång ganska rejält – en stor räddning kan inspirera ditt lag och ett mindre bra mål kan påverka resultatet på ett negativt sätt. Men de målvakter som jag har haft förmånen att arbeta med älskar ju det läget, så jag tror att de uppfattar det som något enbart positivt. Det är nog mest jag som är nervös uppe på läktaren, haha!”
Det är väl det svåra: som coach kan man påverka till en viss del, sedan är det spelarna som ska göra själva arbetet nere på isen!
“Jo, men egentligen vill jag nog inte använda själva ordet ‘påverka’. Jag skulle nog hellre använda ordet ‘inspirera’. Jag vill inspirera dem till att använda de positiva sidor de har och försöka hjälpa dem att stärka de delar som de själva upplever att de behöver ha hjälp med. Det handlar om en ganska lång process och för mig innebär det att inspirera dem in på rätt väg. Att få dem att förstå grundbulten med ett hårt arbete och vad det innebär att vara lagets kanske viktigaste och hårdaste arbetande spelare.”
Szwoch liknar samarbetet mellan målvakten och målvaktstränaren vid det hos ett rally-ekipage.
“Det handlar om en resa där det snarare är de som sitter i förarsätet medan jag är kartläsare. Jag sitter där med kompassen och säger att ‘det kan vara en bra idé att svänga höger här, annars åker vi in i skogen’. För mig handlar det väldigt mycket om att ställa rätt frågor och om att få dem att få insikter och egenutveckling tack vare dem.
Det känns som om ledarskap inom idrott i allmänhet och hockeyn i synnerhet idag i högre utsträckning handlar om så mycket mer än om de traditionella tekniska bitarna!
“Absolut! Och i detta är det väldigt viktigt att ha rätt folk omkring sig. Ta till exempel Ante (Anders “Ante” Karlsson, ny assisterande tränare i laget möter ni i en separat intervju framöver, min anm) som står bredvid mig nu, han har en gedigen ledarskapsbakgrund och jag kommer ha jättestor nytta av honom. Likaså Clabbe (Clas Eriksson, min anm) har varit med om några fantastiska resor inom den här föreningen, och Sammen (Tommy Samuelsson, min anm) likaså. Det finns andra också som jag kommer ha nytta av och kommer kunna prata med om sådana saker. Sedan finns det jättebra mentala tränare – jag har jobbat med en kille som heter Andy Swärd som har jobbat med mitt ledarskap, helt enkelt. Det gäller att försöka ta intryck från alla och verkligen vara ödmjuk inför det. Ledarskap är otroligt viktigt i den rollen jag har!”
Erik Granqvist förknippas starkt med den här moderna “total-synen” på ledarskap, och hans namn är också väldigt starkt förknippat med Färjestad. Hur är det att komma till en förening där det är ofrånkomligt att man kommer att jämföras med honom?
“Jag känner ju Erik väldigt väl och Färjestad är ingen ny förening för mig. Jag fick kontakt med Erik redan tidigt under min karriär och blir jag bara hälften så bra människa och tränare som Erik är kommer jag vara stolt! Han är en fantastisk människa och förebild. Men samtidigt är jag jag och Erik är Erik! Vi har båda positiva kvaliteter och olika utvecklingsområden som vi vill bli bättre på… Jag är stolt över att tillhöra Färjestad och stolt över att ha fått ta del av Eriks kunskaper. Men, som sagt, han är han och jag är jag.”
“Jag förstår att han är starkt förknippad med Färjestad, det är han med all rätt. Han har uträttat fantastiska grejer i den här föreningen.”
Det pratas mycket om olika lags spelidéer, men när det gäller målvakternas roll handlar det, enligt Masken, snarare om hur en bra målvakt kombinerar flera förmågor. Lite hårdraget kan man ibland dela in målvakter i två kategorier: den positionssäkre, tekniskt skolade målvakten som hela tiden verkar stå “rätt” placerad och den atletiske målvakten som kanske inte alltid har det mest konventionella rörelsemönstret men som ändå lyckas göra många av de där instinktiva, omöjliga räddningarna.
“Ja, en målvakt ska dels ha en viss stabilitet där det finns en grundstruktur som denne utgår ifrån i det så kallade positionsspelet. Samtidigt är det viktigt att hon eller han har bra instinkter som kommer in när det handlar om de där okonventionella räddningarna som behövs ibland. Det gäller att hitta en balans där, så att det varken blir för statiskt eller för ostrukturerat.”
Vad innebär det rent konkret när du tränar dina målvakter?
“Min grundidé utgår ifrån den här mångsidigheten som dagens målvakter måste ha. En duktig målvakt måste helt enkelt kunna klara av många olika saker. Dels handlar det om strukturen – det är bra teknik som tar dig genom grundserien på ett bra sätt. Dels handlar det om instinkt, det vill säga förmågan att finna sig även i de mer oförutsägbare situationer som kommer att uppstå. Det är den känslan som kommer att ta dig långt i slutspelet. Det är en härlig utmaning för alla målvakter, och där måste man som tränare utgå ifrån det individuella behovet när man lägger upp träningen. Vilka styrkor har olika målvakter? Vad vill och behöver olika målvakter träna mer på?
Hur skulle du, utifrån det du vet och har sett så här långt, beskriva A-lagets båda målvakter?
“Pogge är en i grunden väldigt atletisk målvakt, och det gäller även honom som idrottsman. Haugen är en lite “tystare” målvakt, mer positionssäker men han har också förmågan att göra de där oväntade räddningarna.”
Såväl bland experter som bland fansen debatteras ofta matchningen av målvakter. Hur tänker du kring den eviga frågan om det ska finnas en uttalad förstaspade eller ska man tvärtom använda olika målvakter mot olika motstånd?
“Man kan svara både ja och nej på den frågan. Först och främst: Alla målvakter ska klara av att spela mot alla motståndare! Det handlar snarare om att inför varje match ställa sig frågan – vilken målvakt ger oss bäst möjligheter att vinna idag? Det är många variabler som man måste ta med i beräkningen, variabler som kanske inte alltid alla utifrån är medvetna om. I utgångsläget måste vi först och främst ta hänsyn till eventuella begränsningar, till exempel i form av skador och sjukdom, som finns. Givetvis finns också en schemamässig aspekt i det hela: Hur ser spelschemat ut och hur ska vi matcha målvakterna på bästa sätt utifrån det. Här måste man använda sig av ett helikopterperspektiv och se på situationen på lite längre sikt. Lägg därtill variabler som dagsform, fysisk respektive psykisk trötthet och det faktum att man bör variera så att båda målvakterna får chansen att stå.”
“Det kommer att fungera så att vi i ledarstaben gemensamt tar beslutet om vem som ska stå i varje match. Att beslutet tas gemensamt gör att vi kommer att stå starka i det.”
Kontraktet med Färjestad löper över två säsonger, och enligt Masken var det inte något svårt beslut att välja Färjestad, trots att han hade fler förslag att ta ställning till.
“Det var ett enkelt beslut, trots att jag hade olika val och vägar att gå! Det räcker att kliva in i omklädningsrummet för att förstå varför – Färjestad är en anrik förening och hela verksamheten genomsyras av en stor professionalism.
Szwoch har tagit med sig hela familjen, som består av nyblivna frun Maria och parets två barn, 1 och 4 år gamla, till Karlstad, som nu är familjens nya bas.
“Vi har all släkt i Västergötland, så Färjestad var ett bra val även för familjen”, säger han.
“Nu vill jag bara att issäsongen ska dra igång”, konstaterar han avslutningsvis. “Jag längtar efter att få dra på mig skridskorna. Det är på isen jag trivs allra bäst!”